Rintaliivit ovat pahasta – liivittömät rinnat kiinteämpiä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Naiset voidaan karkeasti jakaa kahteen kastiin: Niihin, jotka ottavat rintaliivinsä aina mahdollisuuden tullen pois ja niihin, jotka pitävät povea tukevaa vaatekappaletta nukkuessaankin. Ranskalainen tutkimus on nyt vahvistanut, että rintojen tulisi olla mahdollisimman paljon villeinä ja vapaina.

Ainakin miehet pitävät valtoimenaan paidan alta kurkistelevista rinnoista, mutta jotkut naiset eivät yksinkertaisesti voi sietää rintavarustuksensa vapaata roikkumista. He perustelevat rintaliivien jatkuvaa käyttämistä selkäkipujen estämisellä ja sillä, että pelkäävät maitorauhasten roikkuvan entistä enemmän ilman liivejä.

Toisille naisille liivien jatkuva käyttäminen tuottaa suoranaista tuskaa, ja he palavat halusta päästä tilanteeseen, jossa kiristävät ja puristavat vaatekappaleet voi heittää nurkkaan. Ranskalainen 15 vuotta kestänyt tutkimus todistaa, että rintaliivittömästä ajasta nauttivat naiset ovat oikeassa – rintaliivit saattavat nimittäin tehdä rinnoista säkkimäisemmät, eikä niistä ole apua edes selkäkipuihin.

– Rintaliivit ovat valheellinen pakko, perustelee tutkijaprofessori Jean-Denis Rouillon ranskalaisesta yliopistosta Counsel Heal -julkaisulle.

Tutkimusryhmä mittasi 330 naisen rinnanmuotojen muutoksia vuosien aikana ja ilman liivejä eläneiden rinnat olivat vuosittain huomattavasti kiinteämmät. Lisäksi rintaliivien käyttö saattoi vain pahentaa selkäongelmia, koska ne rajoittavat tukevien rintakudosten kasvua ja muodostumista. Rintaliivien äkillinen käytön lopettaminen saattaa kuitenkin olla tuhoisaa, mutta joskus rintojen on hyvä antaa hengähtää.