Läpimurto lääketieteessä – tutkijat aikovat tulostaa toimivan ihmissydämen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

3D-tulostinta käytetään laajalti jo lääketieteen ja taiteen parissa, ja sen lisäksi tekniikasta ovat innostuneet esimerkiksi kotikutoisten aseiden valmistajat sekä arkkitehdit ja talonrakentajat. Nyt suunnitellaan myös tulostettavia ihmissydämiä.

Louisvillessä sijaitseva Cardiovascular Innovation Institute on aloittanut kunnianhimoisen hankkeen, jonka tarkoituksena on tulostaa toimiva ja aitoa elintä muistuttava ihmisen sydän. Ryhmän tieteellinen johtaja Stuart Williams kertoi Live Science -julkaisulle, että sydämen suunnittelutyö on aloitettu. Ryhmän tavoitteena on luoda keinotekoinen ihmissydän lihaksineen, kammioineen, laskimoineen ja läppineen.

Sydäntä ei ole tulostettu vielä kokonaisuudessaan, mutta tutkijat ovat onnistuneet tulostamaan elävää kudosta luuytimen ja ihmisrasvan materiaaleja hyödyntäen. Suurin haaste on minimaalisten verisuonien tulostaminen. Tulostetut elimet jakavat yleisesti tutkijoiden mielipiteet ja osa uskoo, että ihmiselle ei voida tulostaa toimivia osia vielä 10 – 15 vuoteen. Williamsin mukaan he kuitenkin ottavat mittavan edistysakeleen jo kuukauden kuluttua, kun hänen tiiminsä esittelee uuden bioprintterin.

3D-tulostiminen avulla luodaan virtuaalisia malleja fyysisiksi esineiksi erilaisista materiaaleista. Kolmiulotteinen tulostaminen on jo pitkään ollut arkipäivää ja internetissä on ladattavissa ilmaiseksi erilaisten esineiden tulostusohjeita ja valmiita koodeja. 3D-tulostimen saa ostettua kotiin alle tuhannella eurolla.