Muumiolta löydettiin 445 vuotta vanha rakkauskirje

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nykyään vain harvoin ihastuksen kohteena olevat ihmiset saavat käsinkirjoitettuja rakkauskirjeitä postilaatikkoonsa. Rakkaudenosoitukset ovat tänä päivänä lähinnä digitaalisesa muodossa lähetettäviä viestejä tai vaikkapa jääkaapin oveen jätettyjä lappuja.

Kuva: Andongin yliopisto
Kuva: Andongin yliopisto

Etelä-Koreasta on löydetty 445 vuotta sitten haudattu muumio, jonka päälle oli asetettu liikuttava rakkauskirje. Kirjeessä miehen silloinen vaimo tunnustaa rakkauttaan ja kertoo olevansa hänelle raskaana. Kirjeessä muun muassa luki, että vaimo ei pysty kuvittelemaan elämäänsä ilman aviomiestä ja hän pyytää, että pääsisi pian miehensä luokse.

– En voi koskaan unohtaa tunteitani sinua kohtaan ja surullani ei ole rajaa, nainen kirjoitti Archaeology journal -julkaisun mukaan.

Eung-tae -niminen mies oli haudattu vuonna 1568 samaan holviin 12 muun ruumiin kanssa. Vaimo ei ollut ainoa, joka miehelle oli kirjoittanut, sillä rakkauskirjeen lisäksi haudasta löydettiin 13 samalle vainajalle osoitettua kirjettä. Toisin sanoen kyseessä oli ilmeisen pidetty mies ja hän kuului tiedemiesten mukaan muinaiseen Goseong Yi -klaaniin.