Venäjän jättimeteorista uutta tietoa – YouTube-videot paljastivat tulipallon koon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Venäjän Chelyabinskiin iskeytyi helmikuussa asteroidi, jonka kerrottiin olevan suurin maapallolle sataan vuoteen pudonnut taivaankappale. Heti tapauksen jälkeen tulipallo ja valtava räjähdys nähtiin lukuisilla YouTube-videoilla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Astronomit joutuivatkin nyt turvautumaan tutkimuksissaan YouTubessa julkaistuihin amatöörivideoihin, ja siten he onnistuivat tarkastelemaan tulipalloa peräti 400 eri kamerakulmasta. Videoiden avulla tutkijoille avautui enemmän tietoa ilmiöstä, ja he yhdistivät näkemänsä Venäjällä kerättyyn seismologiseen tietoon.

Kiitos kuuluu erityisesti venäläisille autoilijoille, joiden tapana on asentaa auton kojelaudalle ajamista ja liikennettä taltioiva kamera. Videotallenteiden avulla tiedemiehet pystyivät arvioimaan tulipallon nopeuden, koon ja voiman. Nyt on kerrottu, että asteroidi matkasi arviolta 19 kilometrin sekuntinopeutta ilmakehään, jolloin se myös syttyi valtavaksi tulipalloksi.

Lentävä kappale oli kooltaan 17–20 metriä, ja sen kirkkaus oli aurinkoakin suurempi. Lisäksi 4.000–6.000 kiloa painaneen asteroidin räjähdys oli voimaltaan seitsemän kertaa Hirosimaan pudotettua atomipommia voimakkaampi, IFLScience sivusto kertoo.

Videoiden ilmestymisen jälkeen verkossa spekuloitiin siitä, onnistuiko Venäjän ilmavoimat ampumaan asteroidin sen ollessa vielä ilmassa. Sen putoaminen ja räjähtäminen aiheuttivat laajaa vahinkoa, ja tuhojen arvo nousi lukuisiin miljooniin dollareihin. Lisäksi noin 1.500 ihmistä loukkaantui.