Shanghai peittyi saastepilveen – Kiinan armeijalta naurettava selitys

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kiinan suurkaupunkien saastetilanne on muuttunut nopeasti vaaralliselle tasolle. Hengitysilma on ollut jo niin huonoa, että näkyvyys on ajoittain hädin tuskin kolmea metriä. Kiina pyrkii peittelemään todellisuutta tapansa mukaan median avulla.

Laajalle levinnyt savusumu on aiheuttanut kiinalaisten keskuudessa suurta huolta, sillä se on tehnyt hengittämisestä hankalaa ja aiheuttanut suuria näkyvyysongelmia erityisesti Shanghaissa. Valtion omistama media puolustelee saasteita sillä, että ne ovat tehokas tapa maan suojelussa sotiaallisia toimia vastaan.

South Chinese Morning Post kirjoitti, että savusumu voi vaikuttaa kansalaisten terveyteen ja arkeen, mutta sotatantereella se on hyvin tehokas puolustuskeino. Kiinalla ei ole ollut vuosikausiin sotilaallista uhkaa. Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut jo kauan aikaa sitten huolensa kiinalaisten kaupunkien ilmanlaadusta, joka on vajonnut terveyttä uhkaavalle tasolle. Pahimmillaan ilmansaasteita on ollut ilmassa 300 kertaa raja-arvoa enemmän.