Kohuväite: Multivitamiinituotteista ei ole hyötyä ihmisille!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kiireiset ja laiskat ihmiset kuuluvat siinä mielessä samaan kategoriaan, että kumpikin ryhmä turvautuu ennemmin vitamiinia sisältäviin ravintolisiin kuin hankkisi tarpeelliset aineet pelkästään ruokavalion avulla.

Nyt on julkaistu tutkimustulos, jonka mukaan multivitamiinivalmisteista saattaa olla jopa haittaa elimistölle. Moni ajattelee, että pysyy keinoteikoisen vitamiinivalmisteen avulla terveenä ja nappailee siksi monenkirjavia ravintolisätabletteja päivän mittaan.

Johns Hopkinsin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan multivitamiinivalmisteista voi ilmentyä haitallisia sivuoireita. Artikkeli julkaistiin Annals of Internal Medicine -julkaisussa ja sen tekemiseen osallistui suuri määrä lääketieteen asiantuntijoita.

Tutkimukseen osallistui 450.000 aikuista, ja heistä vain harvoilla oli vakavia vitamiinin puutteita, joihin lisävalmisteet olisivat auttaneet. Tutkimuksen mukaan suurin osa sai tarpeellisen vitamiiniannoksensa jo ruokavaliostaan.

Toisin sanoen vitamiinien syöminen tablettimuodossa oli turhaa.Vitamiinivalmisteita mainostetaan usein terveysvaikutteisina, mutta kymmenien vuosien pituinen tutkimus osoitti, että niistä ei tosiasiassa ollut sen enempää hyötyä kuin lumelääkkeistä. Vaikutukset saattoivat joissakin tapauksissa olla päinvastaisia ja johtivat lopulta syöpään tai kuolemaan.

Vitamiinivalmisteet ovat iso bisnes ja esimerkiksi vuonna 2011 valmisteita myytiin peräti 30 miljardin dollarin arvosta pelkästään Yhdysvalloissa. Summa on sama kuin NASA:n vuotuinen budjetti. Hiljattain on tullut myös tietoon lisäravinnevalmisteisiin liittyviä huijauksia, kun tuotteet eivät olekaan sisältäneet luvattuja ainesosia.