Unelmapesti: Havaijille haetaan valasbongareita

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Havaijin edustalla nautitaan parhaillaan vuosittain koettavaa ihmetapahtumaa, kun tuhannet ryhävalaat saapuvat saarivaltion rannoille poikasineen. Valaiden vaellus houkuttelee alueelle myös turisteja, mutta innokkaimmille on tarjolla myös aihepiiriin liittyvää vapaaehtoistyötä.

Havaijin rannoille saapuu arvioiden mukaan jopa 10.000 ryhävalasta seuraavan kolmen kuukauden aikana. National Oceanic and Atmospheric Association -niminen Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio etsii vuosittain myös 2.000 vapaaehtoista osallistumaan valaiden laskentaoperaatioon.

Komennus kestää kolme päivää ja se suoritetaan jollakin Havaijin saarella. Vapaaehtoisten tehtävänä on viettää aikaa yhdellä näköalapaikalla, joita riittää saarilla yhteensä 60 aina huippuhotelleista upeisiin rantakallioiden kielekkeisiin. Valashavainnoista täytyy raportoida 15 minuutin välein. Esimerkiksi Oahun saaren Shark Covessa suoritettu seuranta tuotti viime helmikuussa 13 valashavaintoa kello 8:30 ja 8:45 välillä.

Vapaaehtoisten täytyy myös erottaa täysikasvuisen yksilöt poikasista ja raportoida valaiden liikkeistä ja tuntomerkeistä. Valaat saapuvat Havaijin edustalle vuosittain hoitamaan poikasiaan, kunnes ne jatkavat matkaansa Alaskan kesäisiin vesiin. Mikäli tämän vuoden haku menee ohi, kannattaa ensi vuonna olla valppaana, sillä tapahtuma toistuu vuosittain.