Suomalainen perheenisä lähetti valokuvat 28,9 kilometrin korkeuteen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Olemme uutisoineet lukuisista videoista, joissa ulkomailla on lähetetty avaruuden rajamailla toinen toistaan erikoisempia esineitä ja laitteita iPadeista limsatölkkeihin. Nyt myös eräs suomalainen perheenisä on toteuttanut näyttävän tempauksen ja lähettänyt valokuvia korkeuksiin.

Kuva: Tero Tähtinen
Kuva: Tero Tähtinen

Perheenisä Tero Tähtinen kertoi Staralle lähettäneensä lastensa ja ystäviensä kuvia sääilmapallon avulla avaruuden rajoille. Suunnitteluvaiheineen yli puoli vuotta kestäneen projektin tuloksena ilmaan lähti myös kamerakalusto ja lämpömittari. Lopulta varsinainen lento kesti kaksi tuntia ja 47 minuuttia, jonka aikana pallo matkatavaroineen nousi peräti 28,9 kilometrin korkeuteen.

Sääpallo täytettiin 4.000 litralla heliumia ja pallon halkaisija oli maassa kaksi metriä. Lakikorkeudessa pallo oli laajentunut jo kuusimetriseksi. Maassa pallon löytymistä auttoivat sadan desibelin hälytinääni ja lentolaitteeseen kiinnitetyt otsalamput. Near Space -tempaukselle oli haettu lupa Liikenteen turvallisuusvirastolta.

– Pallon räjähdyksen jälkeen pallo tippui monta kilometriä ennen kuin ilmakehän vastus avasi laskuvarjon ja pallo laskeutui turvallisesti maahan, Tero Tähtinen kertoi Staralle.