Viikonloppuna sataa lunta – tässä toimintaohjeet

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Harkkomaisista lumilohkareista rakennettu iglu on perinteinen eskimokansojen talviajan asumus. Yhdessä iglussa asui tavallisesti yksi perhe, ja kupolimaisen lumimajan alla saattoi olla paukkupakkastenkin aikana jopa 15 astetta lämmintä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Yhdysvalloissa on saatu nauttia lumisista talvisäistä ja maan asukkaat ovat keksineet viime päivinä lumelle uudenlaista käyttöä. Siksi verkossa leviää parhaillaan video, jossa neuvotaan iglun rakentaminen. Iglu rakennetaan tavallisesti suurista tuulen pakkaamista lumiharkoista, mutta videon rakentajat tekevät rakennuspalat itse muovikulhojen avulla. Yleensä iglut ovat myös huomattavasti videon esimerkkiä suurempia.

Wikipedian mukaan taitava iglunrakentaja pystytti asumuksensa 1-2 tunnissa. Osa inuiteista asui koko talven igluissa, osa puolestaan majaili puoliksi maahan kaivetuissa, maapohjaisissa ajopuusta ja valaanluista rakennetuissa majoissa. Monet käyttivät igluja myös metsästysretkien tilapäismajoitukseen.