Coloradon lentokentällä voi lahjoittaa kannabista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Coloradon osavaltio laillisti vuodenvaihteessa kannabiksen viihteellisen käytön yli 21-vuotiaille Yhdysvaltojen kansalaisille. Muutosta oli valmisteltu vuosien ajan. Pian laillistamisen jälkeen huomattiin, että valmistelun aikana oli unohtunut muutama olellinen seikka.

Kannabiksen laillistamisprosessissa on kohdattu ongelmia esimerkiksi yhteisissä käytännöissä, sopimuksissa ja laillistamiseen liittyvissä asianhaaroissa. Kerroimme esimerkiksi, että tuotteen pelättiin loppuvan kaupoista hankalan myyntilupaprosessin takia. Sen jälkeen kannabiksen käyttäjiä uhkailtiin potkuilla, koska työnantajat saavat tehdä vapaasti huumetestejä.

Coloradossa vierailevien tulee myös muistaa, että kannabista ei saa viedä osavaltion lentokentille tai lentokoneisiin, koska se on siellä laitonta. Kannabiksen kuljettamisesta saattaa saada jopa 2.500 dollarin sakot tai vankilatuomion. Siksi esimerkiksi Colorado Springin lentokentälle on sijoitettu laatikoita, jonne ihmiset voivat hylätä kannabistuotteensa ennen matkaa ja välttää siten rangaistukset, Huffington Post vinkkaa.

Yhdysvalloissa on laillista käyttää marihuanaa lääketieteellisiin tarkoituksiin 19 osavaltiossa. Viihdekäyttönä se sallitaan nykyisin Coloradon lisäksi Washingtonin osavaltioissa. Kannabiksen laillistaminen on tuonut piristystä osavaltioiden verokassaan.

Coloradossa maksaa normaalisti yksi unssi, eli 28,35 grammaa kannabista, lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettuna 183 euroa. Viihdekäytön laillistamisen myötä hinta nousi 293 euroon. Vaikka asiakkaat yllättyivät hinnoista, ei se estänyt kaupankäyntiä. Hinnat tulevat laskemaan ajan kanssa, mutta kauppiaat tekivät ensimmäisenä päivänä arviolta muhkean miljoonan dollarin tilin.