P**ka juttu – ulosteesi kertoo paljon terveydestäsi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vessajutut jätetään yleensä suosiolla omaan tietoon, eikä niistä kehdata puhua ääneen. Silti uloste on oiva hyvinvoinnin mittari, ja kuuluisin kakkatutkija lienee Liv-kanavallakin Olet mitä syöt -ohjelmassa hääräilevä ravitsemusasiantuntija Gillian McKeith.

Gillian McKeith paneutuu sarjaan osallistuvien suoliston toimintaan joidenkin mielestä vähän liiankin innokkaasti, mutta hänen tutkimuksissaan on todella perää. Toinen kakkajutuista julkisesti jutteleva on näyttelijä Cameron Diaz, joten miksipä myös tavalliset ihmiset eivät voisi keskutella niinkin arkisesta asiasta kuin ihmisen uloste?

Jo yhdellä vilkaisulla ihmisen ulosteesta voi selvitä paljon asioita, ja ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota väriin. Sen ei tule olla punaista, valkoista, keltaista tai mustaa. Ruskea on normaali, paitsi silloin, jos ruokavaliossa on ollut punajuuria. Mikäli pökäle on pitkä ja kapea, saattaa se kieliä paksusuolen syövästä.

Paksusuolen syöpä on länsimaissa kolmanneksi yleisin ja toiseksi eniten kuolemia aiheuttava syöpämuoto. Kakkajutut eivät siis ole ollenkaan turhia. Vessareissun aikana kannattaa myös arvioda ulosteen koostumusta, sillä mikäli vatsa on jatkuvasti löysällä, kertoo se väärästä ruokavaliosta tai pahimmassa tapauksessa haimatulehduksesta.

Haju paljastaa myös paljon, sillä jos vessassa haisee kammottavalta jokaisen käyntikerran jälkeen, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Ulosteen ei tule tuoksua ruusuille, mutta erittäin voimakas ja paha haju on merkki siitä, että jokin on vinossa suoliston tasapainossa. Peräpään ongelmat saa parhaiten kuntoon oikeanlaisella ruokavaliolla, johon kuuluu monipuolisesti kuituja ja vettä. Myös liikunta tasapainottaa vatsaa. Suolisto-ongelmat eivät ole leikin asia ja ne vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, vaikka kakkajutut monia naurattavatkin.