Näin tiedät iltasi venähtäneen liian pitkäksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen korkea alkoholiverotus ja sen vanavedessä muotoutunut kulttuuri on aiheuttanut sen, että suomalaiset joutuvat juomaan kotona niin sanotusti pienet pohjat ennen ravintolaan menemistä. Tällöin vaarana on, että aloittelujuomaa nautitaan hitunen liikaa, ja silloin ammattitaitoisella henkilökunnalla varustettu baari on täynnä känniääliöitä.

Ideaalitilanne olisi se, että suomalaiset voisivat mennä ravintoloihin jo alkuillasta ystävineen nauttimaan musiikkia ja juomia. Valitettavasti vain harvalla on varaa tällaiseen lystiin tänä päivänä, ja hauskaa yritetään pitää silti. Baariin mennään yleensä vasta kymmenen jälkeen, mutta kuitenkin ennen puolta yötä.

Toisinaan juhlakansa väsyy kesken illan, ja nyt Elite Daily on listannut merkkejä, joista tietää, että kotiinlähtö on ajankohtainen. Esimerkiksi puhelimen akun loppuessa kannattaa ennemmin lähteä kotiin nukkumaan kuin juoda lisää ja jättää luuri baarin taakse latautumaan. Jokainen voi arvata, missä se puhelin muuten seuraavana aamuna on – ei ainakaan omassa taskussa.

Mitä lähemmäksi valomerkkiä baarin ilta lähenee, sitä todennäköisemmin myös erilaiset tunteet nousevat pintaan. Jos ravintolassa huomaa, että kaveri on intoutunut riitaa haastavasta henkilöstä ja tahtoisi ottaa hieman mittaa hänestä, niin edessä on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: Joko yrittää saada ystävän tilanteesta pois tai lähtee itse suosiolla vähin äänin kotiin.

Oma vartalo kertoo kyllä hyvin, milloin se kaipaa sänkyä, hiljaisuutta ja rauhaa. Aina ei tarvitse riekkua jatkoilla seuraavaan aamuun saakka, vaan jo illan aikana haukottelu on oiva merkki siitä, että nyt elimistöllä on tärkeämpääkin tekemistä kuin bilettäminen.

Bileilta voi mennä monesta eri syystä mönkään, koska ihmiset ovat humalassa ja takana on ollut pitkä työviikko. Kotiin on syytä lähteä siinä vaiheessa ku viimeinen jekkushotti nousee vatsalaukusta hissinä ylös. Tässä vaiheessa kotiinmenolla voi säästyä myös vuosisadan krapulalta.

Huono-onninen bilettäjä herää seuraavana aamuna ilman puhelinta, avaimia, rahapussia tai jopa vaatteitaan. Kannattaa siis opetella oma mittari, että missä vaiheessa juoma muuttuu illan viimeiseksi ja askeleet vievät turvallisesti omaan kotiin. Kotiin on hyvä suunnistaa myös silloin, jos vaatteet kastuvat läpimäräksi drinkeistä tai vastaan kävelee kaikkien aikojen inhokki-ihminen. Siihen saakka kannattaa nauttia illasta sivistyneen repäisevästi – kippis!