Televisiotohtori yrittää kääntyä heteroksi terapian avulla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Homoseksuaaleja on yritetty käännyttää heteroiksi lääketieteen, uskonnon ja magian avulla. Toisinaan julkisuuteen nousee henkilöitä, jotka kertovat jättäneen homoseksuaalisuuden taaksensa ja elävän nautinnollista ja täysivaltaista heteroelämää. Moni epäilee näiden tarinoiden todellista laitaa.

Suomessakin esitettävän Nolot vartalot -televisiosarjan kuuluisa tohtori Christian Jessen on päättänyt osallistua televisioitavaan käännytysprojektiin vapaaehtoisesti. Jesse on avoimesti homoseksuaali ja hän on elänyt nykyisen kumppaninsa kanssa vuosia. Heteroksi käännyttämisestä tehdään televisio-ohjelma Cure Me, I’m Gay. Jessen osallistuu muun muassa erilaisiin terapiaistuntoihin.

Televisiotohtori kertoo, että hänen vastaanotolleen on kautta aikojen hakeutunut homoseksuaaleja, jotka ovat pyytäneet lääkäriä vaihtamaan heidän seksuaalista suuntautumistaan. Hän ei pidä omaa homouttaan mitenkään erikoisena asiana, vaan yhtä normaalina osana elämää kuin heterot pitävät seksuaalisuuttaan. Yleensä ongelma ei niinkään ole homoseksuaalisuudessa, vaan sitä kammoksuvissa ihmisissä.

Suomessa homoseksuaalisuus oli tuomittava rikos vuoteen 1971 saakka, kunnes ymmärrettiin, että suuntautuminen ei ole valinnanvaraista. Kerroimme äsken Amsterdamin yliopiston tutkija professori Dick Swaabin väitteestä, jonka mukaan homoseksuaalisuus määräytyy äidin raskausajan valintojen mukaan. Staran lukijat tuomitsivat tutkijan väitteet jyrkästi jutun kommenttiosiossa.