Parisuhteessa kiusaajan kanssa? Satuttaa yhtä paljon kuin väkivalta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiusaamista on monenlaista, ja katalat ihmiset harjoittavat tätä ikävää tapaa niin kouluissa, työpaikoilla kuin kotona. Parisuhteessa tapahtuvasta kiusaamisesta vaietaan liian usein, sillä jatkuvien syytösten, panetteluiden ja paineen alaisena voi kokea yhtä riistävää tuskaa kuin fyysisen väkivallan seurauksena.

Henkinen väkivalta imee ihmisestä kaiken ja jättää jäljelle pelkän sieluttoman kuoren. Kiusaaminen voi ilmetä salakavalasti siten, että toinen kumppaneista aivopesee mielitiettyään omiin mielipiteisiinsä. Hän saattaa käyttää puolisoa hyväksi ja kiusaamiseen liittyy toisen aliarvioimista ja tavallaan toisen elämän liekin sammuttamista.

Yhtä pahaa jälkeä onnelliselle parisuhteelle tekee toisen osapuolen kykenemättömyys antaa palautetta muutoin kuin kärkkäästi kritisoimalla. Jatkuva alistaminen ja valittaminen on kuluttavaa, ja sen avulla myöskään saa aniharvoin tuloksia aikaiseksi. Jos valitusvirteen lisää toisen ulkonäön ja kykyjen moittimisen, voidaan puhua jo itsetunnon tuhoamisesta.

Huonossa parisuhteessa toinen osapuolista pyrkii hallitsemaan kumppaninsa menemiset, tekemiset ja olemiset. Hän ei saa tehdä mitään ilman toisen lupaa tai hyväksyntää, ja yleensä kaikki muut vaihtoehdot ovat väärin, paitsi alistajan asettamat. Jos kuvioihin astuu mukaan kiristäminen, on parisuhteen auvoinen polku tuhottu. Kiristämistä voi olla myös sitä, että mikäli kumppani ei tee kuten toinen osapuoli haluaa, uhkaa hän jättää tai ainakin kiukutella asiasta näyttävästi.

Alistuva osapuoli joutuu yleensä kiusaajan pikkusormen ympärille ja parisuhde perustuu yhden ihmisen mieliteoille ja elämälle. Terveessä kumppanuudessa molemmat ovat saman arvoisia ja luottamussuhteeseen ei kuulu valehtelemista tai kiusaamista, Elite Daily muistuttaa.