Lentokentät pursuavat aseita Yhdysvalloissa – mikä ihmisiä vaivaa?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltalaisilla lentokentillä on todella tiukat turvatarkastukset. Kiellettyjen esineiden lista on pitkä, mutta yllättävän moni yrittää siitä huolimatta kuljettaa käsimatkatavaroissaan epämääräisiä välineitä lentokoneeseen.

Nyt lentokenttäviranomaiset ovat julkaisseet viime vuoden kummallisimmat esineet, joita matkustajilta on takavarikoitu. Mukana on arvatenkin myös tuliaseita. Viime vuonna Yhdysvaltojen lentokentiltä takavarikoitiin yhteensä 1.813 asetta, joista 81 prosenttia oli ladattuna. Suurin osa aseista löytyi Atlantasta ja toiseksi eniten niitä takavarikoitiin Dallasissa.

Myös muita aseita takavarikoitiin, kuten kranaatteja, pommeja, heittoveitsiä ja tavallisia puukkoja. Tavaroiden seassa oli myös todella omituisia löytöjä, kuten itsemurhapommitukseen käytettävä liivi, ihmisen pääkallon jäänteet ja keskiaikainen ase, jossa oli puuvarren päässä rautainen piikkipallo.

Ihmiset olivat yrittäneet myös piilottaa tavaroihinsa erilaisia varusteita naamioimalla niitä. Huulipunien sisältä löytyi sumutteita, kampojen ja kynien sisältä veitsiä ja usean kävelykepin sisällä oli pitkä pistin tai miekka. Suomessa turvatarkastusta koskevista määräyksistä vastaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka on myös kansallinen turvatarkastuksia valvova viranomainen. Trafin sivuilta saat taustatietoa turvatarkastuksista.