Opi itsekuria ammattiballerinan tapaan – tässä 5 vinkkiä

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Baletti vaatii jo harrastajatasolla kykyä itsekuriin ja pitkäjänteisyyteen – vielä kovempi rääkki on ammattilaisten parissa. Monet tanssilajiin liittyvät aspektit avautuvat kenties kunnolla vasta vuosien tiukan treenaamisen jälkeen, joten se vaatii omistautuneisuutta ja päämäärätietoisuutta.

Kuka tahansa voi kuitenkin oppia jotain merkittävää ballerinalta. Ballerina Levita Galinskyn mukaan ala on suurimmaksi osaksi rutiinien sävyttämää. Samat harjoitukset toistuvat päivittäin, koska niistä rakentuu kehon voiman ja joustavuuden perusta. Kenelle tahansa rutiininomaisen elämäntavan syleileminen on tapa tuoda tavoitteet lähemmäs itseä. Jos ihminen esimerkiksi haluaa kirjoittaa kirjan tai saada pyykkilautavatsan, se vaatii päivittäisiä tekoja asian hyväksi.

Rutiinien kautta ihminen myös huolehtii tasapainostaan – tarpeellinen uni, ruumiinharjoitus ja ruokavalio kuuluvat arjen tärkeisiin asioihin. Monet ovat nykyään etenemässä hurjia harppauksia eteenpäin asiassa kuin asiassa. Ballerinan asenne on ottaa yksi askel kerrallaan. Tuossa pienessä askeleessa on voimaa, koska se tehdään tarkoituksenmukaisesti ja ajatuksella.

Huomion keskittäminen antaa mahdollisuuden viedä voimakkaasti kehittämäänsä asiaa eteenpäin. Esimerkiksi ihminen voi päättää tekevänsä päivän aikana yhden työtehtävän perusteellisesti, jolloin lopputulos on erilainen kuin monta nopeasti valmiiksi sutaistua pienempää askaretta, Elite Daily kertoo. Balettiin liittyy olennaisena osana ajankäytön tarkkaileminen.

Varsinkin ammattitanssijalla harjoitukset, meikki, kehon terveys, joustavuus ja positiivisen mielentilan ylläpitäminen ovat tae onnistuneelle esitykselle. Etukäteen suunniteltu päiväohjelma takaa sen, että ihminen on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja saa suoritettua kaiken olennaisen. Asioiden tärkeysjärjestyksen selvittämisellä saa jo päiväohjelmaa paremmin balanssiin.

Joskus ”multitaskaaminen” ja erilaisten uhrausten tekeminen ei auta, vaan asiat menevät pieleen. Ballerinan näkökulmasta virheistä voi oppia. Vaatii periksiantamattomuutta nousta jälleen kuralammikosta ylös epäonnistumisen jälkeen, mutta tämä periaate johtaa myös ennen pitkää menestykseen elämässä. Jokainen tanssija ja esiintyjä tietää, kuinka paljon ihmiset reagoivat itsestä säteilevään energiaan. Lavalla ei voi peittää tunteita, jolloin positiivinen asenne saa ihmeitä aikaan.