Pitkän iän salaisuus: Seksi, olut ja suklaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kun luet tätä artikkelia, olet jutun lopussa noin kolme minuuttia vanhempi kuin nyt. Mennyt aika ei koskaan palaa, mutta tulevaisuudessa on vielä paljon aikaa jäljellä. Mitä kauemmin me täällä tallustellaan, sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia kokea asioita.

Mitkä sitten ovat pitkän iän suurimmat salaisuudet?

Yksinkertaisin sääntö elämässä lienee se, että tekee ja nauttii kaikesta kohtuudella. Vanhenemisen pelossa ei tarvitse esimerkiksi lopettaa rakastamansa suklaan syömistä, vaan vaihtaa se rikkaampaan ja tummempaan versioon, niin siitä on jopa pitkässä juoksussa hyötyä. Elite Daily on nyt listannut asioita, jotka edistävät pitkää ikää.

Unohda terveysteejuomat, sillä alkoholi ajaa saman asian. Alkoholismia koskeneen tutkimuksen mukaan kohtuudella nautittu alkoholi estää ennenaikaista kuolleisuutta. Itseasiassa tutkimus osoitti, että absolutistit kuolevat keskimäärin nuorempina kuin kovan luokan juopot. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olutta pitäisi kiskoa kuusi tölkkiä illassa, vaan yksi lasillinen punaviiniä riittää.

Monille tulee loistouutisena myös se, että seksi antaa pitkän iän. Seksin harrastaminen edistää ihmisen terveyttä, vapauttaa stressiä ja antaa hyvänolon tunnetta. Tutkimusten mukaan vähintään sata kertaa vuodessa siemensyöksyjä saavat miehet elävät kolmesta kahdeksaan vuoteen kauemmin kuin pidättyväisemmät kanssatoverinsa.

Myös shoppaileminen auttaa pitkän iän saavuttamisessa, jos sitä suorittaa päivittäin. Salaisuus ei niinkään piile rahojen tuhlaamisessa vaan siinä, että ostoksilla kävelee enemmän ja on mukana sosiaalisissa tilanteissa. Siksipä pitkän iän kulmakivenä on myös ihmisten kanssa seurusteleminen ja nauraminen.

Huumorinkukka voi kasvattaa myös elinvuosia, ja nauraminen pitää verisuonet kunnossa. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että esimerkiksi huumorin ja naurun avulla elämänmenoaan jatkaneet syöpäpotilaat ovat selvinneet 70 kertaa paremmin kuin ne, jotka ovat vaipuneet epätoivoon.

Suun hygieniasta huolehtiminen on kaiken a ja o, sillä suun bakteerit vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyteen. Hammaslanka on yksi helppo keino välttää ennenaikainen kuolema. Mitä terveyteen tulee, niin isommalla takamuksella varustetut neitokaiset omaavat matalamman riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Naisten kannalta hyvä uutinen on myös se, että kahvin juominen pidentää hameväkeen kuuluvien ikää merkittävästi. Kahvia nauttivat naiset sairastuvat nimittäin 25 prosenttia vähemmän sydänongelmiin kuin he, jotka eivät nauti ruskeaa kultaa ollenkaan.

Suuria arvopalkintoja voittaneet henkilöt elävät myös keskimääräisesti muita pidempään. Mikäli takan reunuksellasi ei vielä ole Oscaria, Nobelia tai olympiamitalia, kannattaa sellaisen määrätietoinen hankkiminen aloittaa jo tänään ja elät vuosia pidempään kuin muut. On muutenkin hyvä olla elämässä menestyvä ja viehättävä, sillä tutkimusten mukaan kauniit ihmiset elävät geeniensä ansiosta epäviehättäviä henkilöitä pidempään.

Toimistotyöntekijät ovat terveystilastojen pohjasakkaa, koska he suorittavat työpäivänsä istuen. Tämä jos mikä aiheuttaa suurta riskiä sairastua diabetekseen, syöpään ja ennenaikaiseen kuolemaan. Konttorirotat eivät saisi istua kerralla kolmea tuntia kauempaa, vaan töitä tulisi tehdä seisten. Mikäli kuitenkin saavuttaa eläkepäivät, kannattaa harkita tarkkaan miten auvoisan aikansa viettää. Tulokset viittaavat siihen, että ennenaikaiselle eläkkeelle jäävät ihmiset menehtyvät nuorempana kuin he, jotka jatkavat työuraansa vanhemmalle iälle.

Mikäli elo on taloudellisesti turvattua, eikä raha-asioiden kanssa tarvitse painia, elää ihminen todennäköisesti huomattavasti köyhiä tovereitaan pidempään. Ruokavalioon kannattaa lisätä paljon valkosipulia, koska se on hajustaan huolimatta luonnon antibioottia ja antaa vastustuskykyä. Lisäksi iäkästä ikää haaveilevat saavat syödä antaumuksella pähkinöitä ja omenoita – sekä tietysti sitä tummaa suklaata.