Japanilaiskalastaja sai jättisaaliin – tutkijoilla ihmettelemistä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme äsken japanilaisen kalastajan saamasta yllätyssaaliista, kun hän nosti veneeseen neljä metriä pitkän jättiläiskalmarin. Nyt Associated Press uutisoi lyhyen ajan sisään jo toisesta tapauksesta, jossa vedestä nousee ihmisille vielä suhteellisen tuntematon otus.

YouTube
YouTube

Tällä kertaa kalastajien haaviin osunut jättiläiskalmari oli hieman edellistä yksilöä pienempi ja vain kolme metriä pitkä. Valitettavasti jättiläiskalmarit säilyvät hyvin harvoin hengissä vedestä nostamisen jälkeen, ja myös tämä yksilö kuoli jo matkalla rannalle. Kalmari lahjoitetaan tutkijoiden käyttöön.

Pienempiä kalmariserkkujaan ulkonäöllisesti muistuttavalla jättiläiskalmarilla on kymmenen lonkeroa, jotka voivat kasvaa jopa kymmenen metriä pitkiksi. Laji on maailman toiseksi suurin selkärangaton eläin, joka elää tavallisesti valtamerten syvyyksissä. Jättiläiskalmari voi saavuttaa yli 250 kilon painon, ja pelkästään niiden silmän halkaisija on noin 30 senttimetriä. Jättiläiskalmareita ajautuu toisinaan rannoille kuolleina, ja aidossa elinympäristössä dokumentoidut havainnot ovat vähäisiä.