Masentavatko talven pimeys ja vastoinkäymiset? Nämä auttavat ensihätään

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Alakulo iskee etenkin silloin, kun elämässä on meneillään suuri pettymysten putki ja tuntuu, että matka aalloharjalle takaisin on pitkä ja kivinen. Yleensä kaikki asiat menevät pieleen kerralla, joten tästä voimme päätellä ainakin sen, että ihminen ei saisi lannistua vastoinkäymisistä tai saattaa päästää niitä liikaa elämäänsä.

Elämäntapa-asiantuntijat neuvovat, että ihmisten tulisi nauttia ruokavaliossaan terveellisiä hiilihydraatteja, kuten kokojyviä tai kauraa. Hiilihydraatit tuottavat elimistöön tuikitärkeää serotoniinia, joka puolestaan säätelee nukkumista, mielialoja ja ruokahalua. Ilman serotoniinia ihminen on alakuloinen, väsynyt ja nälkäinen.

Ylös, ulos ja lenkille! Kuinka usein tästä täytyy muistuttaa, että jo kymmenen minuutin juoksulenkki auttaa? Liikunta lisää ihmisten kehon endorfiineja, joita vapautuu myös seksistä ja tulisesta ruoasta. Lisää päivän aktiviteetteihin musiikinkuuntelu ja tee hyvän mielen soittolista, jossa kaikuu pelkästään hyväntuulisia kappaleita, Elite Daily kertoi. MIkäli et jaksa laatia listoja itse, löytyy jo pelkästään happy-hakusanalla useita lauluja ja valmiita listoja.

Tutkimuksen mukaan muiden auttaminen vähentää ihmisen omaa stressiä. Elämässään matalalentoa kulkevien henkilöiden kannattaakin ilmottautua vapaaehtoiseksi paikalliseen eläinsuojelujärjestöön tai muistaa tehdä ainakin yhden hyvän teon päivässä. Jo pelkästään siitä saa hyvän mielen, että antaa paikkansa vanhukselle bussissa.

Lomasta haaveileminen on ihanaa, ja etenkin siihen liittyvien suunnitelmien laatiminen ja vertaileminen. Vielä upeampaa on, jos voi konkreettisesti pakata laukut ja vaihtaa hetkeksi maisemaa. Mikäli rahapussin sisältö ei riitä kauemmas, voi jo yhdellä kotona vietetyllä lomaviikolla saada akut valmiiksi tuleviin taistoihin.

Surkumielisenä unohtaa liian helposti, kuinka ympärillä on satoja tai jopa tuhansia huomionarvoisia asioita. Esimerkiksi kodin tai kaupan hyllyissä olevat kukat kutsuvat luokseen nuuskimaan. Jokainen voi nuuhkaista tuoksua ja miettiä, mitä se tuo mieleen ja saako se oloa piirun verran onnellisemmaksi – eihän elämä voi nyt olla niin kamala paikka, kun sieltä löytyy niin kauniita asioita.

Kymmenen minuutin päivittäinen meditaatiosessio auttaa hyvinvoinnin paranemisessa. Mediaatio lisää positiivista asennetta ja poistaa ahdistusta. Mikäli aamulla harjoittaa pienen meditaatiohetken ennen aamutoimia, sujuu koko loppupäivä leppoisammin. Ympärillä olevat ystävät auttavat ja antavat energiaa.

Parhaimman mielen saa kuitenkin siten, että heittää negatiiviset ajatukset nurkkaan ja ottaa positiivisen asenteen. Ei kannata vertailla itseään muihin, vaan opetella olemaan tyytyväinen omaan itseensä. Nyt on aika heittää elämän kirpeät sitruunat puristimeen ja tehdä niistä piristävää mehua.