Historiankirjat uusiksi! Jänikset löysivät 8 000 vuotta vanhan aarteen

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Elokuvissa nähdään usein aarrejahteja, joissa maan uumenista tai meren pohjasta saattaa löytyä kauan etsittyjä aarteita. Vaikka kyse on lasten lempifantasiasta, yhä nykyäänkin vastaavaa tapahtuu esimerkiksi tiedemaailmassa. Nyt jänisperheen kerrotaan tehneen suuren luokan arkeologisen löydön Britanniassa.

Jänikset intoutuivat kaivamaan maata Land’s Endin lähellä Lounais-Englannissa. Eläinten ansiosta paikalta löytyi kivikautinen hautausmaa, pronssikautisia hautakumpuja ja rautakauden kukkulalinnoitus. Nököhampaat iskivät tahtomattaan argeologiseen kultakaivokseen, josta löytyi 8.000 vuotta vanhoja nuolenpäitä, piikivityökaluja ja raaputtimia neoliittiselta kaudelta.

Big Heritage -niminen yrits suunnittelee kahden vuoden mittaisia kaivauksia 61 hehtaarin alueelle. Tiimin johtaja Dean Paton kuvaili tilannetta innostuneena Daily Mail -lehdelle.

– Ne kaivoivat kaksi pientä koloa vierekkäin, ja kaikki aarteet tulivat esiin maan alta. Kukaan ei tiedä laajuutta, mutta se on kultakaivos. Jänisperhe kirjoitti historiankirjat uusiksi.