Loistouutisia suomalaisille! Pakkanen polttaa rasvaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaunis talvipäivä houkuttelee innokkaimmat ulkoilijat esimerkiksi järven jäälle luistelemaan, pilkkimään tai lumikenkäilemään. Ihanan kirpeässä ilmassa viihtyy hyvin asianmukaisella pukeutumisella. Nyt on kuitenkin tutkittu pakkasen vaikutuksia ihmiskehoon ja uutiset miellyttävät etenkin painoaan pudottavia henkilöitä.

Cell Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan pakkanen lisää aineenvaihdunnan kierroksia. Vilunväristykset aiheuttavat kemiallisia reaktioita kehossa, jotka sitten polttavat kylmyydestä rasvaa ja lisää aineenvaihduntaa. Kalisevat hampaat ja liikunta ovat samankaltaisia rasvapolttajia.

Tutkimukseen osallistui kymmenen aikuista, jotka testattiin kolme kertaa laboratorio-oloissa verenkuvaa, lihaksistoa ja rasvasoluja analysoiden. Vapaaehtoiset suorittivat testeissä erilaisia urheilusuorituksia sekä huoneenlämmössä että viileämmässä. Viimeisellä kerralla osallistujat makasivat puoli tuntia kylmässä. Ihon ja lihasten reaktioiden perusteella kokelaat kärsivät vilunväristyksistä.

Tutkimusissa selvisi, että ihmiset tuottivat kuntoillessaan ja kylmässä täristessään saman määrän irisiini-hormonia, jota pidetään liikunnan ihmehormonina. Irisiiniksi nimetty hormoni saa tavallisen rasvakudoksen metabolisesti aktiiviseksi ruskeaksi rasvaksi, joka polttaa enemmän kaloreita. Irisiinistä on apua myös diabeteksen hoidossa.