Elokuva-arvostelussa Robocop

Elokuvat · Tim Isokivi

Paul Verhoevenin ohjaama alkuperäinen Robocop lukeutuu edelleen 80-luvun arvostetuimpiin toimintaelokuviin. Koska lähes jokaisesta menneiden vuosikymmenten hittielokuvista on joko tehty tai tekeillä uusintaversio, on myös Robocop nyt saanut saman käsittelyn.

Vuonna 2028 Yhdysvaltain hallitus käyttää robottiteknologiaa sotiessaan maailmalla, ja robottisotilaat ovat osoittautuneet lyömättömiksi esimerkiksi Irakin taistelukentillä. Omnicorp-yhtiön johtaja Raymond Sellars (Michael Keaton) haluaa tuoda järjestystä valvovat robotit myös Yhdysvaltoihin, mutta suurin osa kansalaisista ei pidä ajatusta tunteettomista koneista lainvalvojina mieluisana. Kun poliisi ja perheenisä Alex Murphy (Joel Kinnaman) haavoittuu kriittisesti, näkee Omnicorp tilaisuutensa tulleen. He päättävät tehdä miehestä koneen ja ihmisen välimuodon, Robocopin.

Uutinen Robocopin uusintaversiosta ei ollut kaikkien mieleen, ja kritiikkiä keräsivät esimerkiksi julkistetut kuvat nykyaikaan päivitetystä robottipuvusta. Myös uuden elokuvan K12 ikäraja herätti kummastusta, sillä alkuperäinen Robocop oli muun muassa Suomessa kielletty alle 18-vuotiailta. Onneksi uusi Robocop on kuitenkin melko kaukana fiaskosta, vaikka alkuperäisestä jäädään melkoisesti jälkeen.

Alkuperäisen Robocopin tavoin uudessa elokuvassa on läsnä vahva yhteiskunnallinen sanoma. Yksi elokuvan tärkeimmistä teemoista on robottitekniikan käytön eettisyys sotilas- ja lainvalvontatilanteissa. Aihe on ajankohtainen erityisesti Yhdysvalloissa, sillä miehittämättömien ilma-alusten käyttö esimerkiksi Pakistanissa on jakanut kansalaisten mielipiteitä jyrkästi. Kritiikkiä saavat myös monikansalliset yhtiöt ja niiden pyrkimys vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin silotellun mediakuvansa avulla.

Robocopin näyttelijäkaarti on A-luokkaa. Jälkiä Jättämättä -sarjasta tuttu Joel Kinnaman tuo Robocopiin sopivasti inhimillisyyttä, mutta osaa olla tarpeen tullen myös pelkoa herättävä tappokone. Michael Keaton on nappivalinta opportunistisen toimitusjohtajan roolissa, ja Gary Oldman tekee tuttuun tapaansa hyvää työtä robottitekniikkaan perehtyneenä tiedemiehenä. Samuel L. Jackson puolestaan riemastuttaa Fox News -henkisenä televisiojuontajana.

Vuoden 2014 Robocopissa on siis paljon hyvää, mutta valitettavasti ”se jokin” jää puuttumaan. Yrityksestä huolimatta se ei tunnu Robocopilta, vaan on aivan liian silotellun oloinen rujoon alkuperäiseen elokuvaan verrattuna. Uusi Robocop tarjoaa hieman tavanomaista älykkäämpää toimintaviihdettä, mutta historiaan se tuskin tulee päätymään merkittävänä lajityypin edustajana.

RoboCop (2014)

Lajityyppi: Toiminta, jännitys, scifi

Ohjaaja: José Padilha

Pääosissa: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Jay Baruchel

Ensi-ilta: 14.2.2014

Kesto: 1h 58 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 3/5