Hedelmämehujen haitallisuudesta huolestuttavaa tietoa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Osa ihmisistä ajattelee nappaavansa hedelmien hyötyvaikutukset mehuja juomalla, mutta valitettavasti yhdessä lasillisessa mehua on yleensä huomattavasti enemmän sokeria kuin hedelmässä itsessään.

The Lancet Diabetes and Endocrinology -lehden artikkelissa varoitellaan ihmisiä liiallisesta mehun juomisesta. Professori Naveed Sattar sanoo, että hedelmämehut kasvattavat suuresti riskiä sairastua diabetekseen. Vaikka tuotteessa mainostettaisiin, että siinä on ainoastaan hedelmän omaa sokeria, on jo 150 millilitrassa enemmän sokeria kuin yhdessä kokonaisessa hedelmässä.

Ravintoasiantuntija Lovisa Nilsson on samaa mieltä Sattarin kanssa ja sanoo, että vaikka hedelmillä on lukuisia hyötyvaikutuksia ihmiselimistölle, ei niiden syömistä tulisi koskaan korvata mehua juomalla. Hedelmistä saa parhaiten kuituja syömällä ja tällöin niissä oleva sokeri on kiinteänä osana hedelmän rakennetta. Sokeri vapautuu kun rakenne rikotaan esimerkiksi smoothieta varten.

Liiallinen sokerin nauttiminen vahingoittaa hampaita, aiheuttaa lihavuutta ja lisää diabetes-riskiä. Pahimmassa tapauksessa mehu voi olla yhtä haitallista ihmiselle kuin makeat limonadijuomat. Kasviksia tulisi nauttia se kuuluisa puoli kiloa päivässä, mikä tarkoittaa noin 5–6 hedelmää, vihannesta tai juuresta.

Kerroimme taannoin testistä, jossa syötiin kaksi ja puoli isoa omenaa päivittäin neljän viikon ajan. Osallistujien kolesterolitasot laskivat 6 – 7 prosenttia. Kun sama testi toteutettiin omenamehulla, olivat tulokset päinvastaisia ja kolesterolitasot nousivat 5 – 7 prosenttia. Toisin sanoen tässäkin tapauksessa aitojen hedelmien syöminen on kannattavampaa kuin sokeripitoisten mehujen nauttiminen.