Elokuva-arvostelu Korso

Elokuvat · Tim Isokivi

Vantaan Korso ei nauti järin miellyttävän kaupunginosan maineesta. Noin 25 kilometrin päässä pääkaupungistamme sijaitseva betoniparatiisi on inspiroinut vuosien varrella televisio- ja radiosketsejä sekä Korsoteoria-lyhytelokuvan. Nyt Korson mukaan on nimetty kotimainen draamaelokuva, jonka näyttämönä kaupunginosa toimii.

Parikymppinen Markus (Mikko Neivonen) viettää päiviään Korsossa kavereidensa Vänän (Niko Vakkuri) ja Hartikaisen (Iiro Panula) kanssa lähinnä vältellen yhteiskunnallisia velvollisuuksia, juomalla liian vähän aikaa käynyttä kiljua ja yrittämällä tehdä vaikutusta tyttöihin kehnoin iskurepliikein.

Markuksen haaveena on päästä New Yorkiin ja nousta tähdeksi katukoriksessa. Samaan aikaan hänen pikkusiskonsa Heta (Iida Lampela) ryhtyy seurustelemaan itsetietoisen kongolaistaustaisen Jojon (Richmond Ghansah) kanssa. Markus haluaa todistaa lähipiirilleen ja erityisesti hänen unelmalle naureskelevalle Jojolle olevansa kykeneväinen toteuttamaan haaveensa. Hän päättää hankkia rahat New Yorkin matkaa varten – vaikka se tarkoittaisi luisumista pois kaidalta tieltä.

Syrjäytyneitä, tai ainakin syrjäytymisvaarassa olevia, nuoria miehiä on käsitelty kotimaisen elokuvan kentällä ties kuinka monta kertaa, ja tullaan todennäköisesti käsittelemään niin kauan kuin Suomesta löytyy nuoria miehiä. Akseli Tuomivaaran esikoispitkä tuntuu kuitenkin tutuista aiheista huolimatta huomattavasti tuoreemmalta ja aidommalta kuin monet viime vuosien suomalaisista elokuvista.

Kotimaisista tuotannoista Korsoa voisi verrata Dome Karukosken Tyttö sinä olet tähti -elokuvaan, vaikka Korson yleisilme onkin huomattavasti synkempi ja rankempi. Mahdollisista ulkomaisista esikuvista on muissa arvosteluissa mainittu esimerkiksi Trainspottingia ja tanskalaista Pusher-trilogiaa, eivätkä nämäkään ainakaan teemallisesti ole kovin kaukana Korson maailmasta. Mistään tarkoituksenhakuisesta suuren maailman elokuvien matkimisesta ei silti ole kyse.

Elokuvan nuoret näyttelijät suoriutuvat elokuvasta hyvin, vaikuttaen aina aidoilta nuorilta liian monissa kotimaisissa elokuvissa nähtyjen, teennäistä slangia vääntävien karikatyyrien sijaan. Muutenkin Korson päähenkilöiden maailma tuntuu todelliselta ja hengittävältä soundtrackiaan myöten, jossa kuullaan Jontti & Shakan ja Eevil Stöön kaltaista vaihtoehtoista ja aihepiiriltään teemaan sopivaa suomiräppiä.

Korso kuuluu alkuvuoden ensi-iltojen positiivisiin yllättäjiin. Sitä voi suositella jopa niille, jotka kiertävät yleensä suomalaiset elokuvat kaukaa. Toivottavasti Korso löytää yleisönsä, sillä sen tekijöille toivoo mielellään hyvää tulevaisuutta kotimaisen elokuvateollisuuden kentällä.

Lajityyppi: Draama, KotimainenLevittäjä: B-suunnitelma JakeluOhjaaja: Akseli TuomivaaraPääosissa: Mikko Neuvonen, Iiro Panula, Niko Vakkuri, Richmond Ghansah, Iida Lampela, Petri ManninenEnsi-ilta: 28.2.2014Kesto: 1h 31 minIkäraja: 12

Pisteet: 4/5