Järkyttävä kiinniottovideo Oulusta nettiin: ”Tämä on lastensuojeluhommaa nyt!”

Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaisen lastensuojelun huolestuttava tila on ollut viime aikoina kovasti keskustelun kohteena, kun laittomia huostaanottoja ja pakkosijoituksia on tehty lukemattomia ympäri maata. Lastensuojelun parissa työskentelevien ylilyöntejä päätyy ajoittain myös verkkoon videoina. Nyt sellainen on kuvattu Oulussa.

YouTube on poistanut videon, koska se sisälsi väkivaltaa.

Verkossa eilen julkaistulla ja kovasti kohua aiheuttaneella videolla nähdään miten kaksi miestä ottaa 14-vuotiaan poikakodista luvatta poistuneen teinipojan kiinni voimatoimin Oulun Anttilan edustalla. Teinipoikaa kuristavat miehet ovat mitä todennäköisimmin Muhoksen Toukolan henkilökuntaa, eli toimivat lastensuojelun parissa ja ovat suorittamassa työtehtäviään.

Teinipoikaa pidetään kiinni väkivaltaisesti silminnäkijöiden vastalauseista huolimatta, ja poika anelee videon kuvaajaa soittamaan isälleen. Paikalle saapuu myös vartija, joka ei tee elettäkään auttaakseen poikaa.

– Voitko tulla auttamaan meitä. Tämä on lastensuojeluhommaa nyt. Ei se pysy, kun se yrittää heti karkuun. Ei me löysätä. Ei me voida löysätä, miehet sanovat videolla.

– Onko ihme saatana jos sieltä porukka lähtee kun vittu kuristetaan, eräs silminnäkijä ihmettelee toiminnan väkivaltaisuutta videolla.

Sijaishuollon erityisyksikkö Toukolaa kuvataan Nuorten Ystävät -yhdistyksen verkkosivuilla seuraavasti.

– Toimintaperiaatteena on perhetyön keinoin auttaa nuoria kasvussa ja kehityksessä tukemalla nuoren omanarvon tunnetta, kehittämällä henkilökohtaisen vastuun ottamista ja aktivoimalla nuoren omia voimavaroja yhdessä vanhempien kanssa. Tavoitteena on saada nuoret kohtaamaan, käsittelemään ja voittamaan vaikeutensa, jotta he pystyisivät toimimaan yksilöinä, osana yhteisöä.