Haastattelussa Chris Daughtry

Haastattelut · Terhi Piiroinen

Mies, ääni ja rock – pettämätön yhdistelmä. Kaljupäisessä Chris Daughtryssä on maanläheistä karismaa. Vuonna 2006 American Idol -kilpailusta kansainväliselle televisioyleisölle tutuksi tullut rokkari perusti kisasta putoamisen jälkeen nimeään kantavan bändin. Daughtry-yhtye on sittemmin myynyt maailmanlaajuisesti jo miljoonia levyjä – eikä meno ota laantuakseen.

Sony Music
Sony Music

Tavoitimme Chrisin Staran haastatteluun puhelimitse Floridasta, jossa mies valmistautui parhaillaan tulevaan Euroopan kiertueeseensa. Yleensä aurinkoinen kaupunki oli haastatteluhetkellä sateinen, mutta Daughtry puhkui intoa ja kertoi odottavansa jo tulevia keikkoja. Hän paljasti myös otteita omista kiertuerutiineistaan.

– Olemme pitäneet lomaa ja viettäneet enimmäkseen aikaa perheidemme kanssa. Valmistaudumme Euroopan kiertueelle ja palaamaan takaisin ruotuun, Chris Daughtry kertoi.

– Kiertue-elämä on kaikille yhtyeille erilaista. Varsinkin minulle. En ole mikään iso bile-eläin, ja minun täytyy säilyttää ääneni. En yleensä hengaa klubeilla, kuten monet muut. Vietän aina aikaa kuntosalilla, koska yritän pysyä hyvässä kunnossa ja terveenä kiertueen aikana. Siten pidän pääni koossa.

Sony Music
Sony Music

”Muistan fiilistelleeni suomalaista kulttuuria”

Daughtry on nähty aiemmin Suomessa, kun pohjoiscarolinalainen yhtye lämmitteli Nickelbackia vuonna 2012 Hartwall Areenalla ja hurmasi täpötäyden hallin karismallaan. Helsingistä jäi mieleen muistoja muun muassa innokkaista faneista, sillä monet tunnistivat American Idol -ohjelmasta tutun miekkosen kadulla.

– Olimme edellisvuonna ensimmäistä kertaa Suomessa, emmekä tajunneet ollenkaan etukäteen kuinka paljon meillä on siellä faneja. Keskityimme paljon työntekoon, mutta muistan fiilistelleeni suomalaista kulttuuria. On todella upeaa palata takaisin, pohti 34-vuotias laulaja.

– Muistan menneeni shoppailemaan, ja se oli ensimmäisiä kertoja Euroopassa, kun joku pysäytti minut kadulla valokuvan ottamisen takia. Aika usein ihmiset tuntevat minun musiikkini, mutta eivät kasvojani. Olin todella yllättynyt, että suomalaiset tiesivät kuka olin! Sitä tapahtui aika paljon.

Yhtye esiintyy ensimmäistä kertaa omalla Suomen keikallaan Helsingin The Circus -yökerhossa 2. maaliskuuta. Daughtry on nimennyt U2-yhtyeen innoittajakseen ja hän haluaisikin tulevaisuudessa tehdä musiikkia Bonon kanssa. Suomalaiset voivat odottaa tulevalta keikalta eeppistä nostalgiarypästä.

– Esitämme kappaleita kaikilta neljältä albumilta. On todella vaikea päättää, mitä kaikkea settiin tulee. Toivottavasti saamme mukaan paljon uutta materiaalia.

Daughtry, Leave This Town ja Break the Spell -albumeiden jälkeen rockyhtye on muuttanut laulajan mukaan linjaansa. Chris Daughtry puhui haastattelussa siitä, miten viime vuoden lopussa ilmestynyt elektropoppia ja folkia yhdistelevä Baptized-levy on eräänlainen upgreidaus bändin musiikkiin. Oli tarkoituskin luoda jotain aivan erilaista.

– Halusimme musiikkimme kuulostavan uudenlaiselta. Toistimme monella albumilla itseämme, enkä halunnut tehdä tällä kertaa niin. Työskentelin eri ihmisten kanssa ja haastoin itseäni. En usko, että fanit odottivat tällaista levyä. Tähän mennessä vastaanotto on kuitenkin ollut erittäin positiivinen!

– Pyrin siihen, että menisimme seuraavalle tasolla – kyse on bändin uudelleensyntymisestä. Sen takia myös Babtized-nimi sopii albumin nimeksi, koska se merkitsee kastetta. Tämä on ensimmäinen levy, jolla emme kuulosta niin vakavalta, mukana on huumoria. Jotkut sanoitukset ovat melko hauskoja. En ole pelkästään mikään synkkä ja surumielinen kaveri, joten sain tuotua esille teksteillä muitakin puoliani.

Albumin Waiting for Superman -single on saanut radiosoittoa myös Suomessa. Aiemmissa haastatteluissaan Daughtry on kertonut siitä, miten uutuuslevyn ensisinkku on saanut innoitusta miehen omista lapsista. Hän täydensi kertomaansa Staralle.

– Saan innoitusta kappaleisiini henkilökohtaisesta elämästäni, vaimostani ja lapsistani. Kaikesta, mitä on ympärilläni. Kappale on enemmänkin metafora sille, että odotat elämääsi ihmistä, joka täyttää tarpeesi ja on paikalla tarvittaessa. Se ihminen voi olla isäsi tai puolisosi… Oikeastaan kuka vain, joka on elämässäsi turvallinen kallio.

– Luulen, että kaikki tarvitsevat toista ihmistä. Tarvitsemme yhteiskunnassa toisiamme. On hyvä, ettei ole täysin riippuvainen muista, mutta jokaisen elämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin apu on tarpeen.

Sony Music
Sony Music

”On tärkeää olla hyvä kuuntelija”

Rokkari on saanut itse perehtyä vastuuseen ja läheisistä huolehtimiseen, sillä hän on sekä aviomies että perheenisä. Komistus meni vuonna 2000 naimisiin Deanna Daughtryn kanssa. Perheeseen kuuluu tytärpuoli Hannah ja poikapuoli Griffin vaimon edellisestä liitosta, minkä lisäksi pariskunnalla on vuonna 2010 syntyneet kaksoset Adalynn Rose ja Noah James. Löytyykö Chrisistä supermiehen elkeitä?

– Yritän aina olla parempi isä, aviopuoliso ja ihminen. Se on jokapäiväinen tavoite. Toivottavasti se riittää. Heidän onnelliseksi tekemiseksi ei tarvita paljoa – joskus pelkästään paikalla oleminen riittää. On tärkeää olla hyvä kuuntelija. Se on välillä vaikeaa. On haastavaa sulkea pois muut päivän asiat ja keskittyä olemaan läsnä, kertoi Daughtry.

– En tiedä, näkevätkö fanit minut lavalla supermiehenä. Se kuulostaa ainakin ajatuksena hauskalta! Siltä ainakin tuntuu esiintyessä. Esiintyessä syntyy kiinnostava dynamiikka – kun menet lavalle, kaikki muu katoaa ympäriltä. On todella voimaannuttava tunne olla lavalla.

Jokainen kovimmankin luokan rokkari pystyy nimeämään kolme elämänsä kulmakiveä. Tiedustelimme, mitkä asiat palauttavat ruskeasilmäisen artistin takaisin ytimeen, jos maailma joskus heittelee miestä.

– Uskoni, perheeni ja fanini. Ne asiat ovat aina siinä. Ei se ole mikään salaisuus, että Jumala on aina ollut suuri osa elämääni. Yhtyeen fanit tietävät sen hyvin. Sillä on suuri merkitys elämässäni inspiroijana vaikka silloin, kun kirjoitan.

Babtized-albumin toinen single Long Live Rock & Roll on humoristinen ja nostalginen kuvaus rock-musiikin historiasta. Yhtyeen nokkamies julistaa lyriikoissa, ettei rock kuole koskaan. Mutta miten hän voi olla siitä niin varma?

– Monet asiat voivat mennä hetkeksi pois muodista, jonka jälkeen ne tekevät taas paluun. On vaikeaa sanoa, milloin joku asia kuolee kokonaan. On huvittavaa, että levyn ainoa rock ’n rollista kertova kappale kuulostaa enemmän folkilta ja kantrimusiikilta. Puhutaan isoista kitaroista… Vähän ironista, tähti naureskeli.

– Rockin voima johtuu sen tunnelatauksesta. Siinä ei ole kyse kitaramerkistä, vaan asenteesta. Rockin juuret tulevat paljolti kantri- ja bluesmusiikista. Siinä on sielua ja sydäntä mukana.

Uuden albumin linjasta huolimatta rock on se, josta Daughtry tunnetaan. Mies tuli vuonna 2006 neljänneksi American Idol -kykyjenetsintäkilpailussa ja perusti pian sen jälkeen nimeään kantavan yhtyeen. Meitä tietenkin kiinnosti se, miten ärkkijyrkkä nousu julkkikseksi vaikutti maanläheisen kaverin elämään.

Sony Music
Sony Music

– Olin sitä ennen asiakasneuvoja autoliikkeessä. Paras asia muutoksessa oli se, ettei minun enää tarvitse tehdä tavallista päivätyötä. Saan tehdä unelmieni duunia. En voi edes kutsua sitä työksi, se on kuin unelmaa! Vaikka joutuisin heräämään miten aikaisin ja matkustelemaan pitkiä matkoja, en voi valittaa. Rakastan mitä teen.

– Huonojakin puolia on. Välillä tuntuu siltä, kuin olisi mikroskoopin alla. En voi enää liikkua anonyymisti – sen sitä saa kun esiintyy televisiossa. Kaikki tuntevat kasvosi. Jos liikut vaimon ja lapsien kanssa kaupungilla, ihmiset tuijottavat. Joskus se on vähän karmivaa. Se kuitenkin kuuluu työhöni, joten en voi valittaa.

Artisteilla riittää usein faneja moneen junaan. Vaikka mies kertoo törmänneensä innokkaisiin ihailijoihin, hän on saanut olla ilman stalkkereita. Daughtryn kotitaloon ei kukaan ole sentään tunkeutunut.

– Ei, luojan kiitos! En ole koskaan kokenut mitään sellaista, se on hyvä juttu. Monille julkkiksille käy niin ja he joutuvat olemaan tuollaisten asioiden kanssa tekemisissä jokapäiväisessä elämässään. Minulla on ollut hyvä tuuri tässäkin asiassa, pohdiskeli Chris Daughtry Staralle.