Stara testasi: Pebble-älykello mullistaa markkinat

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Digitaalisten kuluttajatuotteiden markkinoilla on odotettu jo vuosia Applen älykelloa, mutta teknojätti ei kuitenkaan ehtinyt markkinoille ensimmäisenä. Nyt Suomeen on saatu ensimmäiset Pebble Smartwatch Steel -älykellot, joista yksi toimitettiin Staralle tänään. Toimitus tutustui älykelloon ja sen ominaisuuksiin.

Stara
Stara

Pebble-älykello ei ole vielä saatavilla vähittäismyynnissä, mutta se on siitä huolimatta otettu jo monien verkkokauppojen listoille. Parhaillaan valmistaja toimittaa vasta laitteen ennakkotilauksia, jollaisen Staran toimitus teki vuodenvaihteessa. Tummanpuhuvan Pebble Smart Watch Steel -mallin hinta oli 249 Yhdysvaltojen dollaria, johon Suomen tulli lisäsi 45 euron verot. DHL toimitti paketin tänään iltapäivällä toimitukseen suoraan Hong Kongista.

Stara
Stara
Stara
Stara

Ensivaikutelma pakettia avatessa on erittäin positiivinen yllätys, sillä jopa Applen tarkkaan suunnitellut pakkaukset jäävät Pebblen samettisella kankaalla pinnoitetusta painavasta ja millintarkasta rasiasta. Varsinaisen kellon käyttöönotto oli yhtä helppoa kuin paketin avaaminen, sillä se oli lähes välittömästi käyttövalmis. Parittaminen iPhoneen Bluetoothin kautta, kellon edellyttämän sovelluksen lataaminen iPhoneen ja uuden ohjelmistoversion päivittäminen kelloon kestivät alle viisi minuuttia.

Pebble-kellossa on laturipistokkeen lisäksi neljä nappia. Vasemmalla ylhäällä sijaitsee takaisin-painike, jolla palataan lopulta käynnistysikkunaan, joka on kustomoitavissa lukemattomilla eri tavoilla. Oikealla puolella on keskellä valintapainike, jonka ylä- ja alapuolella ovat eräänlaiset nuolinäppäimet valintoja ja valikoita varten. Sovelluksen valinta hoidetaan keskimmäisestä napista. Kellon käynnistämisen jälkeen oli vuorossa ohjelmistojen lataaminen.

Stara
Stara
Stara
Stara
Stara
Stara

Kelloon mahtuu sisäänrakennettujen sovellusten lisäksi samanaikaisesti kahdeksan ulkopuolista sovellusta, joita on Pebble-kaupassa valittavana kymmeniä. Osa sovelluksista tosin tarvitsee iPhoneen maksullisen apusovelluksen. Testissä kelloon valittiin Foursquare, GPS-navigaatio ja kodin valaistusta ohjaava Telldus Live sekä erilaisia piensovelluksia sisältävä Pebble Cards. Siitä löytyvät muun muassa RSS-syötteen lukija, pörssikurssit, kalenteri, joukkoliikenteen aikataulut ja säätila. Sisäänrakennettuna kellossa on musiikkisoitin (iPhonen musiikkisoittimelle), puhelimen ilmoitukset (Facebook, puhelut ja tekstiviestit) ja hälytykset.

Sovelluksia voidaan ladata lähes rajattomasti iPhoneen, josta kulloinkin käyttöön halutut kahdeksan on helppo siirtää Lataa-käskyllä. Puhelimen valikoista tehdään myös puhelimen sovellusten asetukset. GPS-sovellus toimi yllättävän hyvin, kun puhelimesta määritellään kohde. Kellon näytön heikko resoluutio aiheuttaa kuitenkin ongelmia esimerkiksi kadunnimissä, joista ei saa selvää. Resoluutio osoittautuu testissä muutenkin kellon suurimmaksi puutteeksi monissa sovelluksissa ja kellon kokonaistuntumassa.

Stara
Stara
Stara
Stara

Foursquare toimi hienosti, sillä se hakee automaattisesti lähimmät paikat, joihin voi kirjautua sisään yhdellä napinpainalluksella. Telldus Live ohjaa kodin valoja langattomasti mistä tahansa, joten kellosta voi nyt sytyttää ja sammuttaa valot vaikkapa olohuoneesta ja sytyttää keittiöön. Toiminto kuitenkin edellyttää langattoman valolaitteiston olemassaoloa. Pebble Cardsiin ohjelmoitiin testissä Staran RSS-syöte, jonka avulla kello haki uusimmat viihdeuutisten otsikot kelloon automaattisesti. Kellossa on värinähälytin, joten esimerkiksi palavereissa puheluista, Facebook-kommenteista ja tekstiviesteistä saa heti tiedon häiritsemättä muita.

Kellon luvataan olevan vedenpitävä viiteen metriin saakka. Kellon taustavalon saa toimimaan joko automaattisesti, napista painamalla tai ravistukseen reagoivana. Erityiskiitoksen kello ansaitsee kuitenkin näytön kontrastista, joka kestää hyvin jopa suoran auringonvalon. Valmistaja lupaa kellon akun kestävän yhdellä latauksella 5 – 7 päivää. Toimituksen testipäivänä akku hupeni selvästi nopeammin, mutta akku oli ladattu vasta kerran täyteen, eli se ei ollut vielä saavuttanut maksimitehojaan.

Plussat

+ Puhelinta ei enää tarvitse kaivaa taskusta

+ Värinähälytys

+ Keveys

+ Konkreettista helpotusta arkeen

+ Jatkossa lähes rajattomat mahdollisuudet

+ Päivitettävyys lisää vielä ominaisuuksia

+ Näytön kontrasti erittäin hyvä

Miinukset

– Bluetoothin käyttö kuluttaa kellon ja puhelimen akkua

– Näytön resoluutio saisi olla tarkempi