Alkoholivero nousee? Urpilaiselle nauretaan somessa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen alkoholiveropolitiikka on lähennellyt viime vuosina katastrofia, jos mittarina käytetään verokertymän euromäärää ja räjähdysmäisesti kasvanutta matkustajatuontia muun muassa Virosta. Parhaillaan epäillään, että alkoholiveroa tullaan nostamaan entisestään. Vielä tammikuussa valtionvarainministeri Jutta Urpilainen kertoi MTV:lle, että ”merkittäviä korotuksia” alkoholiveroon ei olisi tulossa.

Urpilainen kertoi edellisen veronkorotuksen alla uskovansa, että alkoholin tuonti Virosta ei kasva merkittävästi. Sittemmin eri selvitysten mukaan matkustajatuonti kasvoi kuitenkin huikeat 15 – 35 prosenttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kasvu oli 15 prosenttia, mutta Alkoholijuomakauppayhdistyksen mukaan todellinen kasvu oli peräti 35 prosenttia. Helsingin Sanomat kertoi maaliskuun alussa, että matkustajatuonti vähensi alkoholiveron tuottoja viime vuonna 3,3 prosenttia 1,34 miljardiin euroon.

Suomen tietotoimisto kertoi aiemmin, että hallituksen laskelmissa lähtöoletuksena oli, että väkevissä juomissa veronkorotus olisi ollut 15 prosenttia ja miedoissa juomissa 10 prosenttia. Jutta Urpilainen kertoi tuolloin keskustelleensa korotuksen seurauksista sekä Alkon että ministeriön virkamiesten kanssa, eikä hän uskonut verokorotuksen lisäävän merkittävästi matkustajatuontia ulkomailta. Toisin kuitenkin kävi.

Parhaillaan hallitus on kehysriihessä, ja myös alkoholiveron uskotaan olevan nostolistalla. Lisäksi muun muassa lapsilisiin ja sosiaalitukiin on mahdollisesti tulossa heikennyksiä. Lapsilisiin kajoaminen on tyrmätty laajalla rintamalla, joten alkoholiveron nostaminen on yhä todennäköisempää, kun hallitus etsii uusia verolähteitä. Toistaiseksi kehysriihen päätökset ja käänteet ovat vahvistamattomien tietolähteiden varassa. Hallituksen odotetaan kuitenkin tiedottavan päätöksistä lähiaikoina.

Sosiaalisessa mediassa on nyt nostettu esiin Urpilaisen lausunnot alkoholiveron vaikutuksista. Kommenttien perusteella Viroon operoivien laivayhtiöiden kannattaa varautua jälleen kesän korvalla matkustajaryntäykseen, kun suomalaiset suuntaavat sankoin joukoin Tallinnaan täydentämään alkoholivarastoja kesäjuhlia varten. Viime päivinä verkossa on levinnyt nopeasti myös erään Viron-kävijän laskelma siitä paljonko hän säästi rahaa yhdellä Tallinnan visiitillä.