Miksi pakkasella vain auton toisen puolen ikkunat jäätyvät?

Lifestyle · Stara.fi

Harvinaisen leuto talvi on hiljalleen kääntymässä kevääseen ja kohti ensi kesää. Yöpakkasia voi kuitenkin yhä ilmetä eri puolilla maata. Silloin tuhannet ihmiset huimaavat, että aamulla heidän autostaan vain toisen puolen ikkunat ovat sulat ja toiset taas jäässä.

Tällaisen tilanteen osuessa kohdalle auto on todennäköisesti ollut pysäköitynä esimerkiksi rakennuksen tai puun vierelle. Stara otti selvää mistä on kyse. Oikea vastaus löytyi lopulta Ilmatieteen laitokselta.

– Imiö johtuu lämpösäteilystä ja sen aiheuttamasta lämpötilan laskusta. Selkeällä säällä taivasalla olevasta kappaleesta, esim. autosta, säteilee lämpö- eli infrapunasäteilyä taivaalle, jolloin kappaleen lämpötila laskee ja vesihöyry härmistyy pintaan kuuraksi. Puun tai katoksen alla ja pilvisellä säällä ylhäältä tuleva niin kutsuttu vastasäteily hidastaa lämpötilan laskua ja estää kuuran muodostumista, Ilmatieteen laitos kertoo.