Elokuva-arvostelussa 300: Imperiumin nousu

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Moni muistaa 300-elokuvasta tutun ”Madness? This Is Sparta!” -tokaisun, joka kuultiin kuningas Leonidasta esittävän Gerard Butlerin parrakkailta huulilta. Välimeren sotaisilla vesillä taistellaan jälleen kyseisen toimintaelokuvan jatko-osassa. 300: Imperiumin nousu kertoo tarinan mitä Ateenassa tapahtui samalla, kun spartalaiset taistelivat yksin Persian hallitsijaa Kserksestä vastaan.

Tämän elokuvan keskiössä on salskea amiraali Themistokles (Sullivan Stapleton), jonka tavoite on yhdistää Kreikan kaupunkivaltiot taisteluun Persian mahtia vastaan. Hänen pahin vihollisensa on Kserkseksen (Rodrigo Santoro) laivaston komentaja Artemisia (Eva Green), joka on paitsi erinomainen strategisti myös kostonhimoinen viettelijätär.

Huikean visuaalinen ja veristä toimintaa sisältävä elokuva perustuu Frank Millerin Xerxes-sarjakuvaan. Parituntinen väkivaltaviihteen parissa valjastaa kenet tahansa täyteen soturienergiaa. Elokuva sisältää brutaalia miekkataistelua ja päiden irti iskemistä, ja Eva Greenin kaltainen kaunotar tuo tähän maskuliiniseen ympäristöön kaivattua vaihtelua.

300: Imperiumin nousu on pakollista katsottavaa ensimmäisen osan kiihkeille faneille – muille ei niinkään. Historiallinen miekanheilutuselokuva ei yllä edeltäjän tasolle, vaikka se pysyttelee kiltisti samassa kaavassa. Gangster Squad -elokuvassa aiemmin nähty Sullivan Stapleton on hieman erikoinen valinta pääosaan, mutta mies hoitaa roolityönsä kunnialla. Butlerin veroista karismaa hänellä ei kylläkään ole.

Lajityyppi: Draama, toiminta, seikkailu

Ohjaaja: Noam Murro

Pääosissa: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Rodrigo Santoro, David Wenham, Hans Matheson, Callan Mulvey, Jack O’Connell, Andrew Pleavin, Andrew Tiernan.

Ensi-ilta: 7.3.2014

Kesto: 1h 43 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 3/5