Steven Spielberg ja George Lucas löivät vetoa – maksettavaa tuli 40 miljoonaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikki tuntevat Star Wars -elokuvat, ja niiden vaikutusta populaarikulttuuriin viimeisten 30 vuoden aikana ei voi vähätellä. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että ensimmäinen Tähtien sota oli elokuvayhtiölle melkoinen riskisijoitus. Edes George Lucas itse ei uskonut sen menestykseen.

George Lucas ja Steven Spielberg olivat jo 1970-luvulla hyviä ystäviä. Spielberg oli onnistunut saamaan nimeä Hollywoodissa Tappajahai-elokuvan myötä, ja myös vuonna 1977 ensi-iltansa saanut Kolmannen asteen yhteys oli huikea menestys lippuluukulla. Myös George Lucas piti elokuvaa upeana.

– Lucas sanoi ”Voi luoja, sinun elokuvasi tulee olemaan niin paljon menestyneempi kuin Star Wars! Kolmannen asteen yhteys tulee olemaan kaikkien aikojen suurin hitti”, Spielberg paljasti Turner Classic Movies -kanavan haastattelussa.

– Lucas kertoi haluavansa lyödä vetoa. Hän kertoi antavansa minulle 2,5 prosenttia Star Warsin tuotosta, jos se on menestyneempi. Vastaavasti minä antaisin 2,5 prosenttia Kolmannen asteen yhteyden tuotoista, jos se olisi menestyneempi. Totta kai sanoin lähteväni mukaan, Spileberg jatkoi.

Loppu on historiaa, ja ensimmäinen Tähtien sota -elokuva todella räjäytti lippuluukut. Elokuva keräsi 775 miljoonaa dollaria kansainvälisesti, kun taas Kolmannen asteen yhteys keräsi 304 miljoonaa dollaria. George Lucas piti lupauksensa ja maksoi Spielbergille 2,5 prosenttia Star Warsin tuotoista, eli noin 40 miljoonaa dollaria.