Tanskasta löytyi 700 vuotta vanhaa ulostetta – haisee edelleen tuoreelle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Arkeologien työstä voi saada ruusuisen kuvan esimerkiksi elokuvia katselemalla, mutta todellisuudessa kaivauksilla tarvitaan pitkää pinnaa ja äärimmäistä huolellisuutta. Pienikin kivi saattaa nimittäin olla merkityksellinen. Nyt tanskalaisesta Hans Christian Andersenin kotikaupunki Odensesta on löydetty keskiaikaisia käymälöitä.

Tutkijat ovat kaivaneet esiin tynnyreitä, joiden arvellaan toimineen yleisinä vessoina tanskalaisessa kaupungissa 700 vuotta sitten. Tynnyreiden sisällön on kerrottu olevan täydellisessä kunnossa, ja sen avulla saadaan helposti lisätietoa tanskalaisten ruokavaliosta keskiajalta. Tuoreimmat tutkimukset kertovat ainakin sen, että 1300-luvulla suosittiin ruokavaliossa vadelmia ja peppua pyyhittiin sammaleella, nahalla ja kankailla.

Ennen käymälöiksi joutumista tynnyreitä on käytetty monipuolisesti muun muassa oluen panemisessa sekä esineiden ja ruoka-aineiden kuljettamisessa. Discovery Newsin mukaan käymälöiden haju ei ollut haihtunut edes vuosisatojen kuluessa, sillä ne tuoksuivat edelleen tuoreelle. Tutkijat ovat kuitenkin innoissaan löydöksestä.