Tulli yrittää rajoittaa Viron viinarallia – tulos päinvastainen?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hallituksen toimia alkoholiveron suhteen on kritisoitu poikkeuksellisen laajasti viime kuukausina, kun alkoholiveron nostaminen ainoastaan vähensi sekä verotuloja että myös alan kotimaista työllisyyttä. Rahat sen sijaan valuvat nykyisin Suomen valtion sijaan laivavarustamoille ja Tallinnan viinakaupoille.

Eilen tuli julki tullin tuorein yritys rajoittaa Viron viinarallia. Uuden ohjeistuksen mukaan juomien saaminen maahan ei enää onnistu linja-auton tavaratilassa tai kuormalavalla. Uusien määräysten mukaan juomat on voitava kantaa tai vetää kärryllä.

– Kanto- tai siirtoavun kohteena olevien yksityishenkilön tuomisten määrä on oltava sellainen, jonka ns. terve aikuinen voi kantaa laivalta maihin. Yksinkertaisten mekaanisten apuvälineiden (ns. olutkärry tms.) käyttö sekä matkustajajien toimesta että kanto- ja siirtoavun yhteydessä on sallittu, tullin ohjeissa kerrotaan.

Varoittamatta voimaan astuneet uudet säänntöt saivat välittömästi tyrmäyksen kansalaisilta. Erityisen hämmentäväksi tilanteen tekee se, että suomalaiset voivat jatkossakin ajaa Tallinnan satamaan omalla pakettiautolla ja lastata sen täyteen juomia. Monissa keskusteluissa tullin uuden säännön uskotaan vain lisäävän tuontia, kun yhä useampi matkaa lahden yli viinanhakumatkalle omalla autollaan ja ostaa kerralla enemmän kuin aiemmin.