Helsinkiin suunnitteilla upea Kansalaispuisto – tältä Töölönlahti näyttäisi

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ajatus puhtaasta ja uimakelpoisesta Töölönlahdesta on elänyt Helsingissä yli sata vuotta. Suunnittelutoimisto N2 tarjoaa nyt Kansalaispuisto-suunnitelmassaan ratkaisua Töölönlahden ruoppaamiseen, alueen kunnostamiseen ja hankkeen rahoittamiseen.

N2
N2

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan Töölönlahti kasvaa umpeen, jos sitä ei ruopata ja sen veden määrää, virtaamaa ja laatua nosteta. Suunnitelman tarkoitus on, että matala ja likaantunut Töölönlahti ruopataan uimakelpoiseksi sekä aluetta elävöitetään hiekkarannoilla, uimalaitureilla, lämmitetyillä uima-altailla, saunalla, ravintoloilla, kahviloilla ja venevuokraamolla.

– Helsinkiläisenä on vaikeaa ymmärtää saatikka hyväksyä Töölönlahden nykytilaa. Ikään kuin lahden kohtalo olisi sinetöity eikä sen potentiaalista saisi puhua. En ole ajatuksissani yksin, kertoo Kansalaispuisto-hankkeen vetäjä, N2:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio.

Linnunlaulun ranta muokataan kaupunkilaisten luonnonmukaiseksi kävely- ja juoksureitiksi. Pohjoisrannalle rakennetaan uusi puisto ja hotelli, joka peittää taakseen junaradan. Töölö ja Kallio yhdistetään junaradan alikulkutunnelilla kävelijöille ja pyöräilijöille.

N2
N2

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 130 miljoonaa euroa ja se rahoitetaan yksityisin varoin. N2 Helsinki Oy suunnittelee, toteuttaa ja hankkii Kansalaispuisto-hankkeen rahoituksen. Lahden pohjoispäätyyn junaradan viereen syntyy uusi ja arvokas tontti, jolle rakennetaan hotelli.

Helsingin kaupunki on tällä hetkellä suunnittelemassa väliaikaista puistoa Finlandia-talon ja vastavalmistuneiden toimistorakennusten väliin. N2 esittää kaupungille, että tämän kuuden jalkapallokentän kokoisen puistoalueen suunnittelu liitettäisiin osaksi Kansalaispuistoa ja että kaupunki myös rakentaisi alikukulkutunnelin.

N2
N2