Elokuva-arvostelussa Noah

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Visionäärinä pidetyn elokuvaohjaaja Darren Aronofskyn uusin draama kattaa erään Raamatun tunnetuimmista kertomuksista – vedenpaisumustarinan. Muistakin maailman uskonnoista tuttu myytti on saanut vuoden 2014 päivityksen, ja näkökulma on yhtä jämerä kuin sitä lukisi itse kristittyjen kirjojen kirjasta.

Elokuvan pääosassa synkistelee Russell Crowe, jonka Nooa-hahmo on kaukana lastenlaulun ”kunnon miehestä”. Noah-elokuvan Nooa on äreä ja ihmisvihamielinen ukonturjake, joka seuraa itsepintaisesti Jumalalta saamaansa uniprofetiaa ja ihmeinä saapuvia vahvistuksia. Ihmiskunta on mätäpaise, eikä ole enää muuta mahdollisuutta kuin tuhota se. Se, jolle Vanhan Testamentin jumalakuva tuntuu kaukaiselta, tämä elokuva voi näyttäytyä ankaran painostavana.

Toki koko vedenpaisumusseikkailun ja arkin rakentamisen voi imaista reseptoreihinsa ironisella etäännytyksellä, jolloin toisiaan lahtaavat ihmismassat, Nooan hurskastelu ja Kainin jälkeläisten tappovimmaisuus tuntuvat huvittavalta. Miksi vedenpaisumusmyytti on jälleen pinnalla? Aihe tuntuu nykyisessä elokuvaviihteessä sulautuvan niiden maailmanloppuelokuvien kirjoon, joissa moralisoidaan ihmisen elämäntyyliä ja miten olemme onnistuneet tuhoamaan planeettaamme osittain silkalla välinpitämättömyydellä.

Tässä elokuvassa tuomarin nuijaa heiluttaa itse Isä Jumala, jota ei kylläkään tavata taivaasta jylisemässä. Jennifer Connellyn alati uskollinen vaimo kestää ihmiskunnan tuhoamisen, mutta on ihme, jos jonkinlaista rakoilua ei perhepiirissä tapahdu, kun Nooan tuhoamisvimma vain jatkuu eeppisen tarinan edetessä. Ihmisen pahuutta tutkiskeleva elokuva väittää itsepintaisesti, että meistä jokaisesta löytyy pahuuden siemen ja ydinsynti.

Kysymys kuuluukin, että voittaako rakkaus viimeisellä tuomion hetkellä, vai kannattaako ihmissuku pyyhkiä kokonaan pois? Erittäin visuaalinen ja myyttisiä elementtejä sisältävä elokuva ei ole Aronofskyn parhainta tuotantoa – esimerkiksi julmankaunis Black Swan oli huomattavasti tömäkämpi kokonaisuus. Jos haluaa kuitenkin nähdä rankemman aikuisten version Ukko Nooasta, niin Russell Crowe näyttää, että vanha karvanaama osasi myös heiluttaa kirvestä.

Lajityyppi: Draama, Seikkailu

Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys

Ohjaaja: Darren Aronofsky

Pääosissa: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Anthony Hopkins

Ensi-ilta: 4.4.2014

Kesto: 2h 14 min

Ikäraja: 12

Pisteet 3/5