Tässäkö todiste Loch Nessin olemassaolosta?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat useiden vuosikymmenten ajan kertoneet tarinoita, joiden mukaan skottilaisessa Loch Nessin järvessä elää hirviö. Todisteiden puute ei kuitenkaan estä innokkaimpia Nessie-faneja uskomasta olennon olemassaoloon, ja järvi houkutteleekin vuosittain paikalle siitä kiinnostuneita turisteja.

Apple
Apple
Apple
Apple

Nyt netissä leviää satelliittikuva Applen karttapalvelusta, ja kuvassa näkyy Doresin rannikolla suurehko vedessä uiva hahmo. Hahmo on nähtävissä vain iPadin ja iPhonen karttapalveluilla ja Official Loch Ness Monster Fan Club on arvellut vedessä näkyvän olennon saavuttavan peräti puolet sinivalaan koosta. Kuvaa pidetään todisteena hirviölle, Daily Mail uutisoi.

Vaikka kuva näyttää osittain siltä kuin järvessä olisi mennyt vene, niin laivaa tai muuta merikulkuneuvoa ei kuvasta pysty havaitsemaan muualta kuin rannikolta. Lukuisista etsinnöistä huolimatta järvihirviö on jäänyt myytiksi, eikä sen olemassaolosta ole muutamia valokuvia enempää todisteita. Kerroimme taannoin, että italialainen geologi Luigi Piccardi väittää, että hirviö olisi pelkästään geologisesta ilmiöstä johtuva pinnalle karannut kuplakasa.

Tutkija perustelee väitöstään sillä, että hirviön paikantamisen yhteydessä on yleensä raportoitu myös maaperän vavahtelemisesta. Miehen mukaan hirviön asunpaikaksi väitetyn järven alla on mannerlaattojen yhtymäkohta, mikä aiheuttaa jatkuvasti seismistä aktiivisuutta alueella, ja siksi järvenpohjasta nousee pinnalle kuplia. Järvialueella raportoidut järistykset ovat yleensä 3-4 Richterin asteikoilla.