Näin selvität oletko kännykkäriippuvainen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset saattavat olla riippuvaisempia älypuhelimistaan kuin tietävätkään. Riippuvuutta on helppo testata lyhyellä koejaksolla, jonka aikana merkisee ylös sen, montako kertaa päivässä ottaa puhelimen käteen ja mistä syystä. Käyttöä voi rajoittaa sillä, että poistaa puhelimesta kaikki ylimääräiset ohjelmat tai lopettaa laitteen käytön hetkeksi kokonaan.

Brittiläiset katsovat luuriaan keskimäärin noin sata kertaa päivässä. Freedeliveryland-sivusto kertoo, että he kysyivät 700 ihmisen puhelintottumuksia ja puhelimen käyttökertojen keskimääräinen tulos oli 103,4 kertaa päivässä. Tällöin tarkastettiin sähköposteja, tekstiviestejä ja sosiaalisen median päivityksiä.

Puhelinta katsotaan toisin sanoen tunnissa kuusi kertaa, eli joka yhdeksäs minuutti. Yksi vastanneista kertoi, että hänen puhelimensa on hänen tärkein kapistuksensa, eikä tulisi toimeen ilman sitä. Puhelinriippuvuus käynnistyy yleensä heti herätyskellon sammuttamisen jälkeen aamuvarhaisella ja loppuu vasta illalla silmien sulkemisen jälkeen.

Toinen vastaajista kertoo, että addiktio on niin paha, että kun hän kerran unohti puhelimensa kotiin, ei hän pystynyt keskittymään aamun ensimmäisinä tunteina työskentelemiseen. Olisko aika siis katsella puhelimen näytön ulkopuolella avautumaa maailmaa sen sijaan, että tuijottaisi näyttöä pää alaspäin?