Mammutitko muka isoja? Tällaisia jättiläisiä maapallolla on elänyt

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maapallon historia ulottuu 4,5 miljardin vuoden päähän ja tässä ajassa Maan pinnalla on ehtinyt tallustelemaan monenlaista eläintä. Ihminen on ollut menossa mukana vain murto-osan, mutta olemme silti onnistuneet tekemään planeetalle tuhoa enemmän kuin mikään muu laji ennen meitä.

YouTube
YouTube

Maapallolla elää tällä hetkellä miljoonia eläinlajeja, joiden esi-isät ovat näyttäneet hieman erilaisilta. Yksi muinaisten eläinten piirre oli huomattavasti nykyisiä eliöitä suurempi koko, ja nyt Hybrid Librarian on koonnut YouTube-videolle jättiläisten kavalkadin. Suurimman lentävän hyönteisen titteli menee 300 miljoonaa vuotta sitten maapallolla surrailleelle Meganeuropsis Permianalle, jonka siipien kärkiväli oli jopa 70 senttimetriä.

Suurin niveljalkainen on ollut yli 280 miljoonaa vuotta sitten metsissä möngertänyt 2,5-metrinen Arthropleura. Moni varmasti juoksisi tätä ihmistä suurempaa ötökkää karjuen karkuun, sillä se on painanut muhkeat puoli tonnia. Suurin käärme sen sijaan on 60 miljoonaa vuotta sitten elänyt Titanoboa, jonka keskimääräinen pituus on ollut 15 metriä.

Suurin maalla elänyt lihansyöjälisko on järisyttänyt tannerta yli 87 miljoonaa vuotta sitten 18 metriä pitkällä vartalollaan ja yhdeksän tonnia painaneella massallaan. Meressä sen sijaan uiskenteli muinoin Carcharodon Megalodon -niminen hai, joka tarvitsi varmasti järisyttävät määrät ravintoa 103-tonnisen vartalonsa ruokkimiseksi. Kakkoseksi jää jopa 50 tonnia painanut Leedsichthys Problematicus, joka vaelteli maailman valtamerissä 170 miljoonaa vuotta sitten.

Paraceratheriumin rinnalla kalpenee viidakon komein norsukin, sillä kyseessä on suurin maalla koskaan elänyt nisäkäs ja sen elopaino hivelee 30 tonnia. Korkeutta näillä jättiläisillä oli hurjat kahdeksan metriä. Entä miltäpä kuulostaisi taivaalla lentelevä lisko, jolla on siipien väli järkyttävät 15,9 metriä? Siipien ääni on ollut varmasti korvia huumaava, kun otus on kannatellut kuusimetristä ja 250-kiloista runkoaan korkeuksissa.

Yksi jättiläinen on kuitenkin vielä elossa ja edustaa kaikkien aikojen suurinta nisäkästä. Jo ala-asteella on opetettu, että maailman suurin nisäkäs on sinivalas, ja se on sitä myös edelleen. Kuitenkin kaikki aiemmin mainitut eläimet ovat kirppuja 150 miljoona vuotta sitten maapallolla eläneen Amphicoelias Fragillimus -liskon rinnalla. Pitkäkaulaisen eläimen pituus on ollut 58 metriä ja sen painon on kerrottu liikkuvan 122 tonnissa. Ihminen näyttää vertailukuvassa lähinnä liskon nenäkarvalta.