Karmaisevaa taidetta – kylän kuolleista asukkaita tehdään nukkeja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanissa sijaitsee hiljainen pieni kylä, jonka kuolleet asukkaat tekevät poismenonsa jälkeen paluun nukkejen muodossa. Kuulostaa ehkä oudon kauhuelokuvan juonelta, mutta kyse on Ayano Tsukimi -nimisen naisen erikoisesta harrastuksesta.

Ayano Tsukimin elämään päästään tutustumaan Fritz Schumannin tuottaman lyhytdokumentin kautta. Nagoro-nimisessä kylässä asuva nainen työstää oikean ihmisen kokoisia nukkeja paikkakunnan kuolleista asukkaista. Hän asettelee nuket ympäri kylää erilaisiin asentoihin, kuin ne olisivat edelleen elossa tekisemässä jokapäiväisiä askareitaan.

Elämänsä aikana noin 350 nukkea työstäneen naisen hämmästyttävän harrastuksen myötä Nagoroa kutsutaankin nykyään nukkelaaksoksi. Aikaisemmin tehdastyöläisten asuttamassa kylässä on nykyään ainoastaan 37 asukasta. Autioituneita katuja ja rakennuksia asuttavat näinä päivinä lähinnä Ayano Tsukimin taidokkaat, joskin aavemaiset luomukset.