iPhone-varkaille koitti surkeat ajat: ”Väkivaltaisilta yhteenotoilta ei ole vältytty”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Find My iPhone on Applen laitteiden sovellus, jonka avulla älypuhelimen omistaja voi jäljittää hukkaamansa kännykän toisen Applen laitteen avulla. The New York Times -lehden mukaan sovellus on kuitenkin tuonut mukanaan erikoisen ja potentiaalisesti vaarallisen lieveilmiön.

Sovelluksen käyttäjät ovat alkaneet jäljittää sen avulla puhelinvarkaita ja jakamaan näille oman käden oikeutta. Vaikka osa käyttäjistä on saanut puhelimensa takaisin melko rauhanomaisin keinoin, on myös ylilyöntejä tapahtunut. Väkivaltaisilta yhteenotoilta ei ole vältytty, sillä jotkut iPhonensa menettäneet ovat aseistautuneet esimerkiksi vasaroin jäljittäessään puhelimensa vieneitä henkilöitä.

– Kyse on uudesta ilmiöstä. Ihmiset eivät ainoastaan lähde juoksemaan varkaan perään napatakseen puhelimen takaisin, kuvailee San Franciscon piirisyyttäjä ja entinen poliisipäällikkö George Gascón.

– Sovellus tarjoaa ihmisille mahdollisuuden ottaa lain omiin käsiinsä. Samalla he saattavat joutua todella syviin vesiin päätyessään paikkoihin, joihin he eivät kuuluisi, Gascón jatkaa.

Älypuhelimet ovat kuumaa valuuttaa varkaiden keskuudessa. Consumer Reports -sivuston mukaan viime vuonna pelkästään Yhdysvalloissa yli kolme miljoonaa puhelinta päätyi varkaiden käsiin. Uhrit yrittävät usein epätoivoisesti saada henkilökohtaisia viestejä, kuvia ja numeroita sisältävät laitteensa takaisin.

– Jotkut ovat onnistuneet saamaan puhelimensa takaisin varkailta. Osalle on puolestaan käynyt huonosti, George Gascón toteaa.