Järkyttävää materiaalia suomalaisilta sikatiloilta – miten tämä on mahdollista?

Ohhoh! · Stara.fi

Suomesta löytyy runsaasti vastuullisesti ja asianmukaisesti hoidettuja sikatiloja, mutta ikävä kyllä edelleen myös toiseen ääripäähän lukeutuvia tiloja. Jälkimmäisten järkyttävät olosuhteet ovat olleet useita kertoja otsikoissa, kun sikojen hyvinvoinnista huolestuneet tahot ovat julkistaneet videoita ja valokuvia sikaloista ympäri maata.

Joulukuussa julkaistu kolmivuotinen Laatuvastuu-kampanja sai valtiolta ja Euroopan unionilta yli miljoona euroa rahaa, mutta huonoimmassa asemassa olevien sikojen olosuhteita ei ole parannettu. Nyt Oikeutta eläimille on julkistanut järkyttävää kuvamateriaalia sikaloista muun muassa Laukaassa, Jämijärvellä ja Sastamalassa.

– Uudet kuvat osoittavat, että alan markkinointiin syydetyistä veromiljoonista huolimatta eläinten olot ovat vain huonontuneet. Sikoja pidetään koiriakin älykkäämpinä eläiminä, meidän on lakattava kohtelemasta niitä pelkkinä tuotteina. Sikojen hyvinvointi ei parane viherpesulla ja alan itselleen myöntämillä sertifikaateilla, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille –yhdistyksestä.

Sikala Laukaassa, helmikuu 2014

Laukaan tapaus lukeutuu yhdistyksen mukaan sen historian järkyttävimpiin tapauksiin. Siellä makoita pidettiin erittäin ahtaissa häkeissä, joihin oli rakennettu erikoisia kattoja kuormalavoista ja aaltopellistä. Sikalassa oli vaarallisen oloisia sähköasennuksia ja tee se itse -ratkaisuja. Eläinten tilat olivat hyvin likaiset ja sikalassa oli paljon kärpäsiä. Emakoilla oli useita makuuhaavoja ja eläinten juomavesi oli likaista.

Sikala Sastamalassa, helmikuu 2014

Jämijärvellä sijaitsevan sikalan ulkopuolella oli korkea kasa kuolleiden eläinten raatoja, ja sisällä emakko-osastoilla oli useita kuolleita porsaita. Lihasikoja pidettiin karsinoissa, joissa lattia oli ulosteen peitossa. Usealla eläimillä oli haavoja ja naarmuja. Yhden porsaan korva oli pahasti vammautunut. Toisessa Sastamalassa sijaitsevassa sikalassa useilta sioilta puuttui osa saparosta. Yksi sika oli pahasti haavoilla ja makasi karsinan lattialla.

Kaikissa sikaloissa on käyty tämän kevään aikana. Oikeutta eläimille –yhdistys tekee poliisille tutkintapyynnön sikaloista. Yhdistyksen käsityksen mukaan eläinten tilat eivät vastaa eläinsuojelulain vaatimusta eläinten tarpeiden huomioonottamisesta.

Sikala Jämijärvellä, helmikuu 2014

Sikala Sastamalassa, lokakuu 2013