Yhdysvaltain kongressin kirjasto haluaa vanhat CD-levysi – tieteen nimissä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

CD-levyjen suosio on laskenut viime vuosina. Syynä on Spotifyn ja iTunesin kaltaisten digitaalisen musiikin jakelukanavien yleistyminen, ja toisaalta esimerkiksi vinyylilevyjen uusi nousu intohimoisimpien musiikkiharrastajien suosimana formaattina.

Monilla on siis varmasti turhia CD-levyjä kotonaan, eivätkä esimerkiksi useat divarit ota mielellään niitä vastaan. Nolot tai muuten vain turhat CD-levyt voi kuitenkin toimittaa yllättävälle taholle. Yhdysvaltain kongressin kirjasto on nimittäin ilmoittanut haluavansa kansalaisten muutoin pois heitettäväksi päätyviä CD-levyjä.

Yhdysvaltain kongressin kirjasto ei suinkaan himoitse hyllyysi pölyttymään jääneitä vanhoja Crazy Frog -levyjä kuunnellakseen niitä, vaan puhtaasti tieteen nimissä. Laitos nimittäin selvittää, mikä johtaa CD-levyjen datan häviämiseen ajan myötä ja sitä, voisiko levyjen sisältämää tietoa suojata paremmin.

– Moderneja musiikkiformaatteja ei oikeastaan tarkoitettu kestämään pitkiä aikoja. Ne kehiteltiin enemmän massatuotantoa varten, kongressin kirjaston Fenella France selitti The Atlantic -lehdelle.

– Yritämme selvittää, minkä tyyppiset CD-levyt ovat kaikista eniten vaarassa, France jatkaa.