Näin rikkaat ajattelevat rahasta – ja osin juuri siksi ovat rikkaita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sanotaan, että raha tulee rahan luokse. Tämä on totta ainakin siinä määrin, että mikäli henkilö on kerryttänyt omaisuutensa muuten kuin onnekkaan sattuman kautta, osaa hän yleensä myös käyttää eurojaan tavallista paremmin. Ansaittua rahaa osataan arvostaa.

Hyvin toimeentulevat ihmiset saattavat ajatella rahasta huomattavasti eri tavalla kuin heitä pienituloisemmat luulisi. Roope Ankka on klassinen esimerkki ökyrikkaasta bisnesmiehestä, joka ei kuitenkaan raaski ostaa itselleen uusia vaatteita tai tuhlata taaloja turhuuksiin. Roope on ymmärtänyt, että hänen ansaitsemat kolikot ovat jokainen suuren työn tulosta, eikä niitä kannata panna haisemaan mielivaltaisesti. Toki kitupiikkinä tunnettua Roope Ankkaa varjostaa myös yksi vuosien saatossa kasvanut pahe – ahneus.

Rikkaat ihmiset pitävät yleensä huolen siitä, että heillä ei ole velkaa tai korkeakorkoisia luottoja. Lainaraha on huomattavasti käteistä kalliimpaa. Moni tarkan markan vartija välttää luottokorttiostoksia siksi, että lasku saattaa suurentua lainarahaa käytettäessä. Korot ja palkkiot nielaisevat helposti euroja salakavalasti. Toisin sanoen, lainat kannattaa maksaa nopeasti pois tai vähintäänkin keskittää tai kilpailuttaa uudestaan.

Jokainen pankkitilin suurempaa saldoa vaaliva tietää, että raha kannattaa panna kasvamaan. Moni hyvin toimeentuleva osaa sijoittaa varallisuuttaan siten, että sen avulla voi saavuttaa tiettyjä tavoitteita elämässä. Oli sitten kyseessä säästötili, osakesalkku tai sijoitusvakuutus, voi rikas pohtia jokaisen euron merkitystä pitkällä tähtäimellä.

Hyvin toimeentulevien ihmisten ei tarvitse leveillä tai retostella rahoillaan. Yleensä äkkirikastuneet ovat niitä, jotka kruisailevat limusiinilla viini viirraten illasta toiseen samalla, kun he palkkaavat kuusi naista leikkelemään heidän varpaankynsiään auringon noustessa. Aidosti rikkaat ihmiset pitävät luksusta palkintona, eikä niinkään egon kohottajana. He saattavat ostaa tavallista kalliimman auton siksi, että se on turvallinen, nopea ja ollut pitkäaikaisena haaveena. He eivät kuitenkaan tarvitse näitä autoja jokaista eri väriä, vaikka raha saattaisikin riittää siihen.

Talous etenee säännöllisessä syklissä ja on tosi asia, että jokaisen nousukauden jälkeen tulee alamäki. Tämän tietävät myös kaikki paremmalla pankkitilillä varustetut. Heille rahallinen mahalasku ei kuitenkaan tule yllätyksenä, koska jollakin pankkitilillä tai rahastossa on aina tarvittava hätäapu elämiseen ja elintason ylläpitämiseen. Kun varautuu riskeihin etukäteen, eivät ne tule yllätyksenä.

Rahan kanssa toimivat ja eurojensa kanssa sumplivat tietävät jatkuvasti oman tulotasonsa ja suurimmat menoeränsä. Säästäminen on maailman helpointa, kun muistaa yhden perussäännön: Tuhlaa vähemmän kun tienaat. Mikäli paksulla lompakolla varustettu henkilö on viisas, osaa hän nauttia rahoistaan tavalla, jossa pankkitili jää aina plussan puolelle. Mitä enemmän tilille jää rahaa, sitä enemmän se sitä myös tuottaa – etenkin jos tilillä on hyvä korko.

Jossakin vaiheessa rikkaat ihmiset ovat siinä tilanteessa, että heille kertyy rahaa monesta eri lähteestä. Osa voi tulla osingoista, osa sijoituksista ja loput vaikkapa kuukausipalkasta. Järkevät henkilöt osaavat jakaa tulolähteet siten, että jokaiselle on oma käyttötarkoituksensa. He eivät välttämättä siirtele rahaa tililtä toiselle laskuja maksaakseen, vaan osa tuotoista on puhtaasti niin sanottua ekstraa. Yleensä rahan käsittelemisen oppii vasta ajan kanssa.

Suomen valtion harjoittama byrokratia on monimutkainen, ja rahaan liittyviä säädöksiä ja ehtoja kannattaa lukea suurennuslasin kanssa. Kun rahaa alkaa virrata, on hyvä turvautua taloustietoisten henkilöiden vinkkeihin ja apuihin. Tärkeintä kuitenkin on ymmärtää rahan arvo ja se, kuinka pankkitilin numeroita voi kasvattaa. Vinkit tarjosi Elite Dailyn toimittaja Paul Hudson.