Teinillä liian isot sukupuolielimet – tuomittiin oikeudessa aikuisena

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomen rikosoikeudellinen vastuuikäraja kulkee 15 ikävuodessa. Tätä nuorempia ei tuomita rikoksistaan, mutta heihin voidaan kohdistaa lastensuojelullisia toimenpiteitä, kuten ottaa huostaan. Mopoikäiset ja heitä vanhemmat voidaan kuitenkin jo tuomita sakkoihin tai pahimmassa tapauksessa vankeuteen.

Venäjällä on nyt noussut julkisuuteen tapaus, jossa arviolta 13-vuotias poika ei pystynyt todistamaan ikäänsä. Hän oli vastikään muuttanut Ukrainasta tätinsä kanssa Venäjälle, eikä hänellä ollut asianmukaisia henkilöpapereita jäädessään kiinni puhelinvarkaudesta. Viranomaiset pyysivät lääkärin arvioita teinipojan iästä.

Moscow Timesin mukaan lääkärit olivat tutkineet pojan hampaat ja sukupuolielimet. Koska teinin penis oli ollut huomattavasti suurempi kuin 13-vuotiailla yleensä, olivat viranomaiset päättäneet tuomita pojan rikosoikeudelliseen vastuuseen teostaan. Häntä pidetään sukupuolielimensä perusteella 16 – 17-vuotiaana, ja pahimmassa tapauksessa hän joutuu varkaudesta vankilaan. Väitetystä 13 vuoden iästä ei ole näyttöä.