Elokuva-arvostelussa Godzilla 3D (2014)

Elokuvat · Tim Isokivi

Godzilla, alkuperäiseltä nimeltään Gojira, on seikkaillut valkokankaalla kaupunkeja murskaten ja usein siinä sivussa muita hirviöitä vastaan taistellen jo 50-luvulta lähtien. Hirviöiden kuninkaaksi kutsutun radioaktiivisen hirviön ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1954, kun alkuperäinen, japanilaisen Toho-yhtiön Godzilla sai ensi-iltansa.

Koska uusia ideoita Hollywoodissa ei ilmeisesti enää synny, on nyt vuorossa jo toinen yritys tehdä amerikkalainen Godzilla-elokuva. Tyynellä valtamerellä tapahtuu outoja asioita. Filippiineiltä löydetään jättiläismäisen muinaisen eläimen jäännökset ja fossiloituneita munia, joista yksi on kuoriutunut. Samoihin aikoihin japanilaisessa ydinvoimalassa tapahtuu outo onnettomuus.

Voimalassa työskentelevä Joe Brody (Bryan Cranston) ei usko, että hänen vaimonsa hengen vienyt tapaturma oli tavanomainen luonnonmullistus. 15 vuotta myöhemmin oudot ilmiöt tekevät paluun, ja pian muinainen, tuhovoimainen olento lähestyy Yhdysvaltain länsirannikkoa. Joen aikuinen poika Ford (Aaron Taylor-Johnson) joutuu isänsä kautta keskelle uskomattomia tapahtumia.

Monille suomalaisille ainoa kosketus Godzillaan on varmasti vuonna 1998 ensi-iltansa saanut edellinen amerikkalainen tulkinta jättiläishirviön edesottamuksista. Kyseisen kehnon ja pöhkön sekoilun voi kuitenkin hyvin mielin unohtaa, sillä Gareth Edwardsin ohjaama uusi kunnioittaa alkuperäistä Godzillaa huomattavasti paremmin – ja on samalla oikein onnistunut hirviöelokuva.

Uuden Godzillan alku tuo väistämättä mieleen muutaman vuoden takaisen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden. Tämä tuskin on sattumaa, sillä Godzilla on aina toiminut vertauskuvana ydinvoiman riskeille ja ydinaseiden aiheuttamille tuhoille. Välttyä ei myöskään voi mielikuvilta tosielämän luonnonmullistuksista, kuten vuoden 2004 Intian valtameren tsunamista. Tunnelma on vakava, ja muistuttaa usein enemmän katastrofielokuvaa, kuin vaikkapa Transformers-elokuvien videopelimäistä mättöä.

Ei uusi Godzilla silti mikään synkkyyden ja murheen keskellä painiskeleva tragedia ole. Elokuva on pullollaan viittauksia vanhoihin, usein keveisiin Godzilla-seikkailuihin. Vanhojen hirviöelokuvien perinnettä kunnioitetaan kirjaimellisestikin suurella sydämellä. Godzilla on samaan aikaan pysäyttämätön luonnonvoima ja eräänlainen antisankari, jonka tehtävänä on palauttaa luonnon järjestys silloin, kun se on vaarassa järkkyä. Hirviöiden väliset taistelukohtaukset ovat upeita, ja kerrostalojen kokoisista monstereista välittyy valkokankaalta vaikuitelma todellisista muinaisista puolijumalista.

Kritiikkiä voisi toki esittää elokuvan ihmishahmojen lievästä epäkiinnostavuudesta. Hahmot, kuten Breaking Bad -sarjan loistavan Bryan Cranstonin esittämä Joe Brody, jäävät auttamatta toiminnan keskellä hirviöhahmojen jalkoihin. Mutta kukapa Godzilla-elokuvaa ihmishahmojen vuoksi katsoisikaan? Mitä hirviöelokuviin tulee, on Godzilla ehdottomasti tyylilajin parhaimmistoa vuosikausiin. Saattaapa Godzillan japanilaisseikkailujen ohella Tappajahai ja Jurassic Park -elokuvia esikuvinaan käyttänyt Gareth Edwards olla jopa seuraava Steven Spielberg.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, sci-fi, 3D

Levittäjä: SF Film Finland Oy

Ohjaaja: Gareth Edwards

Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, David Strathairn, Bryan Cranston

Ensi-ilta: 14.5.2014

Kesto: 2h 03 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 4/5