Maailman pienin valtio myynnissä – ruhtinaaksi 669 miljoonalla eurolla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pohjanmerellä kymmenen kilometrin päästä Englannin rannikosta sijaitsee pieni itsenäinen mikrovaltio nimeltään Sealandin ruhtinaskunta. Maalla on oma lippu, passi ja valuutta, ja se on perustettu brittiläisen Paddy Roy Batesin toimesta vuonna 1967.

YouTube
YouTube

Alun perin merirosvoradion lähetyspaikaksi perustettu valtio on nyt myynnissä. Sealandin historia ei kuitenkaan ole ollut auvoisa, sillä kiistaa on aikojen saatossa ollut muun muassa siitä, kenen aluevesillä pieni ilmatorjuntatykin jalustalla sijaitseva reilun 1.300 neliömetrin kokoinen maa sijaitsee. Sealandin hallitsijoiden mukaan aluevedet ovat sen omia. Kuten arvata saattaa, on Sealand saavuttanut runsaasti kiinnostusta, koska se mahdollistaisi luoda uudenlaisen ja verottoman valtion ilman viranomaisvaltaa.

Valitettavasti valtion perustaja kuoli vuonna 2012 ja hänen poikansa Michael Bates on jatkanut mikromaan hallitsemista prinssinä. Maalla on tätä nykyä jopa omat postimerkkinsä, kansallishymninsä ja urheilujoukkueensa. Viime vuonna Sealandin lippu pystytettiin ensimmäistä kertaa Mount Everestin huipulle kiipeilijä Kenton Coolin viemänä.

Prinssi Michael on nyt päättänyt myydä saaren. Saaren ostosta on neuvoteltu aiemminkin, ja esimerkiksi The Pirate Bay ja kansainväliset uhkapeliyritykset ovat kiinnostuneet saaren hankkimisesta. Hintapyyntö on This & That Visuals -videon mukaan 906 miljoonaa dollaria, eli 669.275.588 euroa.