Maailman nopein puuvuoristorata käyttöön – huippunopeus 116 km/h

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Linnanmäen vuonna 1950 rakennettu vuoristorata on eksoottinen nähtävyys myös ulkomaalaisten mielestä, sillä se on rakennettu puusta. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se, että se on vieläkin aktiivisessa toiminnassa. Puinen Linnanmäen vuoristorata tunnetaan etenkin sen komeista jarrumiehistään.

YouTube
YouTube

Chicagossa sijaitseva Six Flags -huvipuistoketjuun kuuluva huvittelukeskus rakensi tänä vuonna maailman nopeimman puuvuoristoradan. Goliath-nimisen vuoristoradan huippunopeudeksi ilmoitetaan 116 kilometrin tuntivauhti. Puuradan jyrkin pudotus on lähes pystysuora 85 asteen kulmassa suoritettava laskeutuminen. Goliath avattiin kaikkien vuoristoratafanien käyttöön ja vastaanotto on ollut myönteinen.

Linnanmäen puinen vuoristorata kierretään joka kesä noin 47.000 kertaa. Radan on suunnitellut tanskalainen Valdemar Lebeck ja samoilla piirustuksilla rakennettiin 1940- ja 1950-luvuilla Eurooppaan kahdeksan vuoristorataa. Linnanmäen vuoristorata on nimetty Yhdysvaltalaisen vuoristoratakerho ACE:n mukaan klassikoksi, joita löytyy Euroopasta yhteensä vain kymmenen.