Tilannekomediasarjat haitallisia rakkauselämälle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ei ole kovinkaan harvinaista, että sinkku päivittelee rakkaudenjanoista elämäänsä ja sitä, kuinka hän ei kuitenkaan koskaan löydä sitä oikeaa. Hän osaa eritellä ilkikurisella huumorilla varustettuna toisen sukupuolen edustajasta kaikki ne piirteet, joiden takia rakastuminen ei kannata.

Mustalla huumorilla varustettujen sinkkujen mukaan kaikki vapailla markkinoilla olevat ehdokkaat ovat eronneita, karanneita, pettäjiä tai jättäjiä. Pahimmassa tapauksessa treffikumppani osoittautuu sarjamurhaajaksi tai erikoisen koulukunnan kannattajaksi. Tavallisia ihmisiä ei ole olemassakaan – tai he ovat varattuja. Tällainen kyynisyys saattaa olla perimmäinen syy sinkkuuteen ja siihen, että ei löydä itselleen sopivaa kumppania.

Toisin sanoen vika on sinkussa itsessään eikä niissä muissa. Tuore Psychology of Popular Media Culturen laatima tutkimus osoittaa, että ihmisten katsomilla televisiosarjoilla on vaikutusta siihen, kuinka he suhtautuvat rakkauselämäänsä. Tilannekomediasarjoja katsovat ihmiset ovat huomattavasti kyynisempiä. Puolestaan rakkaudesta kertovia televisiosarjoja katsovat ovat mieleltään romanttisempia ja löytävät todennäköisesti helpommin rakkautta elämäänsä.

Mitä enemmän tutkimukseen osallistuneet katsoivat esimerkiksi How I Met Your Mother, Frendit, Frasier, Simpsonit ja Miehen puolikkaat -sitcom-sarjoja, uskoivat he sitä vähemmän romantiikan voimaan, rakkauteen ensisilmäyksellä, sielunkumppaneihin ja aitoon tunteeseen. Syy voi olla siinä, että sarjojen fanit peilaavat itseään usein päähahmoihin ja heidän onnettomaan rakkauselämäänsä, Science Of Us -julkaisu paljastaa.