21 syytä miksi lapsuuden kesät olivat parempia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Oi lapsuuden kesää. Sai juosta kesälomalla vapaasti pihalla paljain jaloin ja leikkiä kirkonrottaa kavereiden kanssa. Jäätelöä nautittiin kuumina päivinä ja sateellakin mentiin ulos uimapuvuissa pisaroita metsästämään. Kultaako aika muistot, vai olivatko lapsuuden kesät paljon parempia kuin aikuisiällä?

Ihmiset saattavat romantisoida asioita, mutta tosi asia on, että maailma on muuttunut runsaasti viime vuosikymmenten aikana. Ennen lapsena sai olla vapaa ja viaton. Kesään kuului jokaisen tenavan ihoa hyväillyt rusketus, koska jokainen valveillaolon minuutti vietettiin pihalla. D-vitamiinia sai enemmän kuin tarpeeksi, eikä mikään pidätellyt lapsia sisällä. Matkustaminen oli vaivatonta, koska vanhemmat hoitivat kaikki matkalippurumbat ja maksut. Tenavana joutui oikeastaan keskittymään vain siihen, että reppu pysyi selässä ja muisti hymyillä matkustushenkilökunnalle nätisti.

Jäätelö oli kesän ylivoimaisesti suosituin herkku ja sitä pystyi syömään litratolkulla lihomatta. Ulkonäköpaineet rajoittuivat lähinnä siihen, olivatko uimahousut oikeinpäin jalassa. Osa lapsista pääsi kesän aikana tutustumaan itsenäisyyteen ja uusin kavereihin kesäleireillä. Tällaiset kokemukset ovat kauaskantoisia ja saattavat luoda läpi elämän kestäviä kaverisuhteita.

Kesällä ainoa työ saattoi olla sängyn petaaminen ja roskapussin vieminen. Muuten lapsuus oli hyvin huoletonta ja nautinnollista. Oli jännää, kun sai leikkiä kavereiden kanssa hieman myöhempää pihalla tai nukkua talon edustalla teltassa. Leikkipuistot olivat seikkailumaailmoita, joissa pääsi kiipeilemään ja pomppimaan viimeisetkin energiat pois.

Kesällä on saanut myös syödä talveen verrattuna terveellisempiä välipaloja ja tuoreita eväitä, kun erilaiset marjat, vihannekset ja herneet on voitu ostaa joko lähitorilta tai noukkia omasta maasta. Rannalla ja vedessä oltiin niin kauan, kunnes sormet muuttuivat ryppyisiksi. Yleensä kesäloma teki siinä vaiheessa loppuaaan, kun matka kulki penaali- ja reppuostoksille. Tällöin myös tiesi, että koulua varten saa uudet vaatteet ja kengät. Uusia kenkiä oli kuitenkin aina pakko testata omalla pihalla muutaman kerran viimeisinä kesälomapäivinä – ihan vain varmuuden vuoksi.