Huonoja uutisia sohvaperunoille: ”Kuolette muita aiemmin”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Liian usein nuorten ihmisten elämä keskittyy jääkaapin ja sohvan välille arkisin töiden jälkeen. Televisiosta tuijotellaan viimeisimpiä sarjoja samalla, kun toisella silmällä seurataan internetiä ja sosiaalista mediaa. Kuinka vaikeaa sohvalta on nousta ylös, kun sinne kerran lösähtää? Vastaus: Todella vaikeaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kolme tuntia televisiota päivittäin tuijottavat nuoret ihmiset ovat vaarassa kuolla ennenaikaisesti. Riski on jopa kaksinkertainen verrattuna heihin, jotka katsovat päivässä televisiota tunnin tai vähemmän. Syy piilee istumisessa, joka on määritelty lähes kaikilla mittareilla turmiolliseksi ihmiselle. Pitkäaikainen istuminen aiheuttaa sepelvaltimotautia, diabetesta ja useita muita sairauksia.

Journal of the American Heart Associationin teettämään tutkimukseen osallistui 13.284 vapaaehtoista, joista 97 kuoli kahdeksan vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana. He kaikki olivat noin 37-vuotiaita ja katsoivat televisiota yli kolme tuntia päivässä. Kotisohvan lisäksi ihmiset istuvat liikaa työmatkoilla ja työpaikoilla. Esimerkiksi työpaikkojen kalustusta muuttamalla saattaa saada pienellä vaivalla paljon hyötyjä aikaan, mikä vaikuttaa suoraan myös työntekijän hyvinvointiin ja työtehoon.